Raporları Meclis’e gönderilmediği için eleştirilen, hükümetin yetkilerini daraltmak için çıkardığı yasa Anayasa Mahkemesi’nden dönen Sayıştay’ın denetim yönetmeliği de değişti. Artık denetim raporları, ilgili kamu idaresi ve TBMM’ye gönderilmeden incelenecek. Uygun bulunmazsa düzeltilecek. MUSTAFA ÇAKIR

Raporları TBMM’den gizlenen Sayıştay’ın yönetmeliği değişti

Denetime denetim

MUSTAFA ÇAKIR

ANKARA - Raporları Meclise gönderilmediği için eleştirilen, hükümetin yetkilerini daraltmak için çıkardığı yasa Anayasa Mahkemesinden dönen Sayıştayın denetim yönetmeliği de değişti. Buna göre denetim raporları ilgili kamu idaresi ve TBMMye gönderilmeden önce Sayıştayda oluşturulacak komisyonlarda incelenecek. Uygun bulunmazsa düzeltilecek. Sayıştay daireleri raporu daha sıkı denetleyecek. Bu düzenlemelerle Sayıştayın hükümetin hoşuna gitmeyecek rapor hazırlamasının olanaksız hale getirildiğine dikkat çekiliyor.

Sayıştay Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile eski yönetmeliğin Denetim Raporları başlıklı maddesi değiştirildi. Mevcut yönetmelikte kamu idarelerinin düzenlilik ve performans denetimleri sonucunda denetim grup başkanlıkları tarafından hazırlanan taslak denetim raporlarının, kamu idarelerine gönderilmesi öngörülüyordu.

Önce komisyon

Yapılan değişiklikle, raporlar ilgili kamu idaresine gönderilmeden önce rapor değerlendirme komisyonları tarafından incelenecek. Komisyonlar, bir başkan olmak üzere Sayıştay Başkanlığınca görevlendirilen üç uzman denetçiden oluşturulacak. Üye tam sayısıyla toplanacak ve görüşünü oyçokluğu ile on beş iş günü içerisinde oluşturacak olan komisyon, taslak denetim raporlarını, ilgili kanunlar ile bunlara dayanarak çıkarılan tüzük, kararname, yönetmelik ve ilgili kanunlarda uygulamayı yönlendirmek üzere yetkilendirilmiş olan kamu idareleri tarafından yapılan düzenleme ve verilen görüşlere uygunluğu yönünden değerlendirecek. Denetim ekibi ile komisyon arasında görüş ayrılığı oluşması halinde, ilgili grup başkanının görüşüne göre denetim ekibi tarafından rapor düzeltilecek.

Usullere uygunluk

Rapor bu düzeltmenin ardından kamu idaresine gönderilecek. Kamu idareleri 30 gün içinde yanıtını Sayıştaya gönderecek. Ardından denetim grup başkanlıkları denetim raporlarını düzenleyecek.

Sonrasında denetim raporları, Sayıştay dairelerinin görüşüne sunulacak. Ancak bu raporlara kamu idarelerinin yanıtlarının yanı sıra rapor değerlendirme komisyonlarınıngörüşleri de eklenecek. Daireler görüşlerini temmuz ayının 15ine kadar başkanlığa sunacak. Ancak eski yönetmelikten farklı olarak daireler raporları bu kez, Başkanlıkça çıkarılan yönetmelik, usul ve esaslar ile denetim rehberleri ve genelgelere uygunluğu yönündende inceleyecek. Daireler, uygunluk taşımayan raporların düzeltilmesine ilişkin görüşünü başkanlığa sunacak başkanlık bu raporları görüşünü almak üzere rapor değerlendirme kuruluna gönderecek.

‘En iyi şekilde’ çıktı

Denetim grup başkanının denetçiler üzerindeki yetkisi de artırıldı. Ayrıca eski yönetmelikteki grup başkanının denetimi en iyi şekilde yürütecek bir ekip başkanı eşliğinde denetim ekiplerini oluşturma gö-revinden denetimi en iyi şekilde yürütecek ifadesi çıkarıldı.

cumhuriyet