Savunma ve havacılık sanayisinde ihracat yükünü geçen yıl Ankara, Eskişehir ve İstanbul çekti. Sektörde geçen yıl gerçekleştirilen 1 milyar 655 milyon 752 bin dolarlık ihracatın yüzde 88'i bu 3 şehirden yapıldı.

BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Son yıllarda istikrarlı bir büyüme yakalayan savunma ve havacılık sanayisinin bu performansı ihracatta da kendisini gösteriyor. Sektör, diğer sanayi alanlarında ihracatta gerileme yaşanan bir dönemde büyümesini devam ettiriyor.

Savunma ve havacılık sektörünün bu başarısının ardında üniversiteler, araştırma kurumları ve savunma sanayisi ekosisteminde yer alan KOBİ, diğer yan sanayi ve sektörlerle bütünleşmiş bir yapının oluşturulması, bunun sonucunda da milli imkanlarla geliştirilen sistem ve platformların ihracatı etkili oldu.

Bu alanda kümelenme gibi organizasyonlarla etkin ve güçlü işbirliği imkanları sağlanan ve önde gelen firmalara evsahipliği yapan şehirler ihracat performansında öne çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen yıl savunma ve havacılık sanayisinde 1 milyar 655 milyon 752 bin dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı.

İhracatta ilk sırayı Türkiye'nin önde gelen savunma ve havacılık şirketlerinin faaliyet gösterdiği Ankara aldı. Başkentin savunma ve havacılık sanayisinde geçen yıl gerçekleştirdiği ihracat tutarı 919 milyon 528 bin doları buldu. Ankara, bu alandaki performansını geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 11 artırdı. Başkent böylece bu alanda tek başına 1 milyar dolarlık eşiğe gelmiş oldu.

İhracat performansında ikinci sırayı Eskişehir aldı. Bu alanda daha önce İstanbul'un gerisinde üçüncü sırada yer alan Eskişehir, geçen yılki 273 milyon 533 bin dolarlık ihracat rakamıyla ikinci sıraya çıktı. Eskişehir, bu alandaki ihracatını geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1 artırdı.

İstanbul'un savunma ve havacılık sanayisindeki ihracatının söz konusu dönemde yüzde 20,56 gerilemesi, sıralamadaki yerini Eskişehir'e bırakmasına yol açtı. İstanbul'un bu alandaki ihracatı geçen yıl 269 milyon 255 bin dolarda kaldı.

Kaynak: HABER7.COM