Haber Merkezi - 5 Nisan Avukatlar Günü, 41 avukatın tutuklu olması nedeniyle buruk kutlandı.

l Ankarada 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle YARSAV, Demokrat Yargı ve Yargıçlar Sendikası ortak basın açıklaması yaptı. YARSAV Genel Merkezinde düzenlenen açıklamaya ÇHD Genel Sekreteri Hüseyin Aslan ve Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz da katıldı. Üç dernek adına açıklamayı okuyan YARSAV Genel Sekreteri Leyla Köksal, Savunma görevini yürüten avukatlar, mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve kovuşturmalara maruz bırakılmakta, hatta katledilmektedir. Hukuk artık egemen ve üstün değildirdedi. ÇHD Ankara Şubesi üyeleri de Ankara Adliyesi önünde konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, Siyasal iktidar avukatları hedef göstermeye, siyasal iktidarın denetiminde bulunan kolluk, yargı ve madya da saldırmaya devam ediyor. Bu saldırılar karşısında, meslek örgütlerimiz suskunluğunu korumaktadırdiye konuştu. Ankara Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, avukatlara uygulanan baskılara tepki gösterildi.

l İstanbulda Kamu Avukatları, Cağaloğlundaki İstanbul Defterdarlığı Muhakemet Müdürlüğü önünde toplanarak güvencesiz çalışmaya ve avukatlığın itibarsızlaştırılmasına karşı eylem yaptı. Grup adına açıklama yapan avukat Songül Beydilli, kamu avukatlarına yönelik itibarsızlaştırmanın yasal düzenlemeler ve uygulamalarla her geçen gün arttığını belirtti.

l İzmirde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle önceki akşam ağırladığı avukatlara, belediyeye yönelik operasyon ve dava sürecindeki desteklerinden ötürü teşekkür etti. Etkinlikte yer alan İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş da avukatlar gününü bu yıl hüzünlü ve buruk kutladıklarını belirterek Bağımsız savunma, sadece hukuk devletlerinde vardır. Biz bugün gizli dosyalarla karşı karşıyayız. Dosyaları inceleyemiyor, gazetelerden öğreniyoruz. Avukatlara savunma yapmak için süre verilmiyordedi. Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, Hukuksal ve yeterli gerekçesi olmayan karar hüküm/yargı sayılmaz. Eksiktir, topaldırdedi. Aydın Barosu Başkanı Sümer Germen de açıklamasında, hukuk dışı uygulamalara karşı seslerini yükseltmeye devam edeceklerini vurguladı.

l Eskişehir Barosu Başkanı avukat Rıza Öztekin, Faşizm bağımsız yargı istemez. Böyle bir sistemde yargıç ve savcılar iktidarın birer memuru ve ajanıdırlar. Avukatların da böyle olması istenir. Ancak bizler biat etmeyeceğizdedi. Bu sırada türbanlı bir kadın Öztekini protesto etti.

l Diyarbakır Adliye Sarayı önünde toplanan avukatlar adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, KCK ana davasında müdafilik yapan 103 avukat hakkında soruşturmanın sürdüğünü, KCK davasında 40tan fazla avukatın yargılandığını anımsatarak açılım sürecini desteklediklerini söyledi.

l Amasya Barosu Başkanı Melih Değirmendere de Bugün ne yazık ki savunma mesleğini icra eden avukatlar kendilerini savunur hale geldi” dedi.

l Yalova Baro Başkanı Cevdet Bekler, Barış şarttır ancak ülkemizin temel değerlerinin, onurunun ve üniter yapının korunması da şarttırdedi.

Kocasakal: Saldırılar yoğunlaştı

İstanbul Haber Servisi- İstanbul Barosu Başkanı Doç.Dr. Ümit Kocasakal, avukata ve onun örgütlü gücü barolara karşı saldırıların yoğunlaştığı, tamamen gözdağı amaçlı siyasi davaların açıldığını belirterek Avukatın adliyede bir müşteri gibi görüldüğü ve mesleğin adeta çilekeşliğe dönüştürüldüğü, kısaca ileri faşizmin toplumun tüm kesimlerine karşı her geçen gün artan baskı ve sindirme girişimlerinin kara bir duman gibi etrafı kapladığı bir ortamda yaşıyoruz. Artık 5 Nisan bizim için bir direniş günü. Bizler birilerinin düşündüğü gibi mahkeme salonlarından geri geri çıkmayacak, her zaman olduğu gibi başı dik çıkacağız dedi. Baro Başkanı Doç.Dr. Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu dün İstanbul Barosunun kuruluşunun 135. yılı ve 5 Nisan Avukatlar Gününe ilişkin cübbeleri ile İstanbul Barosunda basın toplantısı düzenledi. Kocasakal, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsız olduğu, avukatların salondan çıkarılmadığı ve robocopların saldırmadığı bir ülkede büyük bir coşku ve bayram havasında avukatlar günü kutlamayı istediklerini belirterek özetle şunları kaydetti: Avukata ve onun örgütlü gücü barolara karşı saldırıların yoğunlaştığı, gözdağı amaçlı davaların açıldığı, meslek onurumuza ağır saldırıların gerçekleştirildiği kısaca ileri faşizmin toplumun tüm kesimlerine karşı her geçen gün artan baskı ve sindirme girişimlerinin kara bir duman gibi etrafı kapladığı bir ortamda tutuklu ve yargılanan arkadaşlarımız varken bugünü kutlamak içimizden gelmiyor. Yargının amaca uygun olarak dizayn edildiği, bu ortamda savunma dimdik ayaktadır. Bedeli ne olursa olsun avukatlar; hak, hukuk, adalet, bağımsız yargı, hukukun üstünlüğü, demokrasi, tam bağımsızlık taleplerinden vazgeçmeyeceklerdir. Kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin tüm hukuksuzluklara karşı asla susmayacaklardır. Hiçbir gücün karşısında boyun eğemeyecekler, diz çökmeyecekler, biat etmeyeceklerdir. Avukatlar asla birilerinin düşlediği gibi mahkeme salonlarından geri geri çıkmayacaklar, her zaman olduğu gibi başı dik çıkacaklardır. Avukatlar hiçbir zaman efendi kabul etmeyeceklerdir.

SEHVEN EVRAK

Ergenekon davasında mahkemeyi etkilemek ve görevini yapmayı engellemek suçlamasıyla haklarında açılan davaya ilişkin emanet eşya makbuzu adı altında yönetim kurulu üyesi Hasan Kılıç ve eşya sahibi olarak Mehmet Durakoğlunun adının geçtiğini anlatan Ümit Kocasakal,Ele geçirilenler arasında kova, kazma, keser, levye, ölçü ipi, inşaat küreği ve benzin bidonu yazıyor. Bunu mahkemeye sorduğumuzda sehvenolduğunu belirttiler. Bu ülkede sehven neler yapıldığını ve hangi sonuçların ortaya çıktığını görüyoruz. Bir baro başkanı ve yönetim kurulunun yargılandığı davaya böyle sehvenbir belge giriyorsa varın diğer davalarda olanları siz düşünündedi.

KILIÇDAROĞLU:

Savunmakendini savunmak zorunda bırakıldı

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, savunma makamının kimlik, kişilik ve tüzel varlığını savunmak zorunda bırakıldığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, avukatların hukuku savunmakla görevli olduklarını ancak kendilerini bile savunamaz hale getirilmek istendiklerini belirterek Ne yazık ki hukukun ayaklar altına alındığı, bağımsız yargının görevinin özel yetkili mahkemelere devredildiği günümüzde, en az iddia ve hüküm merci kadar önemli olan savunma makamı görmezden gelinmekte, etkisizleştirilmeye çalışılmakta ve duruşma salonlarındaki sav, savunma, hüküm, karar üçlüsünün dışına itilmeye çalışılmaktadır dedi. CHP lideri, AKP iktidarının kendisinden olmayan herkesi hasım gördüğünü ve karşıtlarını etkisizleştirdiği belirtti.