Gazetelerden fotoğraf istenmesi

TGC: Savcılığın isteği yasaya aykırı

İstanbul Haber Servisi - Hopa Cumhuriyet Başsavcılığının Başbakan Tayyip Erdoğanın Hopa mitinginde protesto gösterisi yapan ve polisin sıktığı gaz bombasına bağlı olarak yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcunun cenazesine katılanları belirlemek için gazetecilerden fotoğraf ve görüntü istemesi tepki çekti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), başsavcılığın isteğinin hukukla bağdaşmadığını bildirdi. TGCden yapılan açıklamada, şu görüşlere yer yerildi: Bu istek Basın Yasasının 12. maddesine aykırıdır. Söz konusu madde şöyledir: Süreli yayın sahibi sorumlu müdür ve eser sahibi bilgi belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz.Bu nedenlerle cumhuriyet savcılığının isteğinin yasaya aykırı olduğunu, aksi takdirde uygulanılacağı belirtilen TCKnin 257. maddesinin de kamu görevlileriyle ilgili olduğunu ayrıca vurgulamak isteriz. Gazetecilerin kamu görevi yaptığı, kamu görevlisi olmadığı ise bir başka gerçektir.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de savcılığın açıklamasının gazetecileri, izledikleri olayların tarafı, şikâyetçisi, jurnalcisi haline sokmaya yönelik bir tavır olduğu belirtilerek bu tavrın Başbakanın ve hükümetin basına yönelik düşmanca ve taraflı tutumunun devamı olduğuna dikkat çekildi.


cumhuriyet