ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - 12 Eylül 1980 askeri darbesine ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, soruşturmanın darbeye giden süreçte büyük etkisi olan kontrgerilla faaliyetlerine doğru uzanabileceği mesajını verdi. Savcı Demir, Darbe bir günlük bir olay değil, bir süreçtir. 12 Eylüle zemin hazırlamak için yapılanlar varsa araştıracağız. Derin bir araştırma yapılacakdedi.

Şu ana kadar yaklaşık 3 bin suç duyurusu dilekçesi gelirken bunlar 320 klasörde toplandı. Dilekçeler arasında kendini şikâyet eden dönemin yetkilileri de bulunuyor. Bunlar arasında yer alan dönemin Erzurum Sıkıyönetim Cezaevi Komutanı Yüzbaşı Bektaş Tufan Güneş (60), savcılığa Yargılanıp aklanmak istiyorumdiye başvurdu. Güneş, dilekçesinde soruşturmayı tarihi bir fırsat olarak nitelendirirken özellikle teşekkür ettiğini ifade etti.

Savcı Demir, soruşturmayla ilgili önemli bir adımın mesajını açıkladı. Şu anda darbenin olduğu 12 Eylül 1980 ile seçimlerin yapılarak Milli Güvenlik Konseyinin varlığının sona erdiği 6 Kasım 1983 tarihleri arasını soruşturduklarına dikkat çeken Demir, ancak bu tarihlerin kesin olmadığını vurguladı. Demir, darbe kurumlarından olan Cumhurbaşkanlığı Konseyinin hukuki varlığının sona erdiği 1989a kadar soruşturmayı genişletebileceklerini kaydetti.

‘Yapılacak çok şey var’

Demir, Genelkurmaydan darbeyle ilgili belgelerin istenip istenmeyeceği konusunda, Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Henüz bir karar vermedik. Yapılacak çok şey vardedi. 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevinde yapılan işkencelerle ilgili bu ilde bir soruşturma başlatıldığının anımsatılması üzerine Demir, Her savcı kendi yetki alanındaki olayları soruşturabilir. Suç duyuruları darbeyle ilgili olduğu için yetkisizlik kararı verilerek Ankaraya gönderildiifadesini kullandı. Demir, soruşturma sürecini hızlandırmak için ayrıca bir çalışma yapacaklarını belirtti.



cumhuriyet