17-25 Aralık darbe operasyonu savcısı Muammer Akkaş’ın, Ergenekon sanığı Şinal’a Afyon cephaneliğini Hurşit Tolon ve İlker Başbuğ’un talimatıyla Sedat Peker’in patlattığı konusunda gizli tanıklık teklif ettiği ileri sürülü. Şinal, Savcı Akkaş’ın kendisine “Sen sadece verdiğimiz rolü oyna yeter” dediğini iddia etti.


TEKLİFİ REDDETMİŞ

Şinal, olayın savcı Akkaş’ın kendisini 22 Şubat 2013’te ifadeye çağırmasıyla başladığını söyledi. Teklifi reddettiği için Savcı Akkaş’ın kendisine suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçlamasıyla dava açtığını belirten Şinal, dava duruşmasında yaptığı savunmada, Akkaş’ın kendisiyle görüşürken odadaki askerleri dışarı çıkarttığını ve 40 dakika boyunca görüştüğünü ifade etti. “Savcının katibi de odadaydı. Seni bu dosyada gizli tanık yapacağız dedi” şeklinde ifade veren Şinal, kendisine savcının “Sen sadece verdiğimiz rolü oyna yeter” dediğini belirtti.

'CEZAEVİNDEN ÇIKARMAYI VAAD ETTİ' İDDİASI

Savcının “Afyon’daki cephanelikte meydana gelen patlama ile ilgili Hurşit Tolon ve İlker Başbuğ’un Sedat Peker’e talimat verdiği ve Peker tarafından hükümeti düşürmek için cephaneliğin patlatıldığı yönünde kapsamlı bir ifade hazırlanacak” dediğini söyleyen Şinal, “Bu dosyayı ergenekon sanıklarının üzerine yıkacağız” ifadelerini kullanan Akkaş’ın kendisine gizli tanıklık yapması karşılığında cezaevinden çıkarılacağı vaadinde bulunduğunu iddia etti.

Şinal, savcı Akkaş’ın kendisine “Devlet sistemi tehlike altında, Ergenekon gizli tanıklarının kimliklerinin deşifre olduğunu biliyoruz. Şimdi kapıdaki askerlerin dikkatini çekmemek için seni cezaevine yollayacağım. Uygun bir zamanda başka bir savcıya uyuşturucu diye bir olaydan seni çağırtacağım. Ben de orada olacağım. Rahat rahat seni gizli tanık yapıp ifadeni alacağım” ifadelerini kullandığını belirtti.

KATİP TEKLİFİ DORĞULADI AMA

Şinal’in gündeme getirdiği iddialar üzerine Savcı Akkaş’la görüşüldüğü tarihte katiplik yapan S.K, mahkeme tarafından tanık olarak dinlendi. Katip, mahkemede savcı Muammer Akkaş’ın Şinal’a Ergenekon Davası ile ilgili gizli tanıklık teklif ettiğini, fakat bunun Afyon’daki cephanelik patlamasıyla ilgili olmadığını söyledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, savcı Akkaş hakkındaki iddiaları incelemeye aldı. Dava tutanakları önümüzdeki günlerde HSYK’ya gönderilecek. Savcılık Bedirhan Şinal’in de ‘tanık’ olarak ifadesini alacak.

BİLDİRİ DAĞITMIŞTI

Akkaş, operasyon için kolluk güçlerine talimat vermiş, soruşturma dosyasının elinden alındığı gerekçesiyle Çağlayan Adliyesi'nde gazetecilere yazılı basın açıklaması dağıtmıştı.

İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı, rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla yapılan operasyonun 2. dalgasını başlatarak, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve Türkiye'nin milyarlarca dolarlık vizyon ihalelerini alan tanınmış işadamlarını da içine alacak şekilde genişleten Savcı Muammer Akkaş'ın elinden dava dosyasını almıştı.

BAŞSAVCI: HABERSİZ SORUŞTURMA YAPIYORLAR

Başsavcı Çolakkadı da bu açıklamanın hemen ardından basının karşısına geçerek, Savcı Akkaş ve bazı savcıların 2 yıl süren keyfi soruşturmalar yaptığını, bu soruşturmaları hiçbir amiriyle paylaşmadığını, bazı soruşturmaları Adli Kayıt Sistemine (UYAP) sahte isimlerle kayıt ettiğini, bazılarını ise hiç kayıt ettirmeyerek bazı soruşturmaları keyfi bir şekilde yürüttüğünü ya da dosyayı yırtıp attığını, Başsavcı'ya bilgi verilmeyen soruşturma dosyalarını bazı gezetecilere sızdırarak, medya destekli soruşturma yaptıklarını iddia etmişti.

DAVALARI ÇORBAYA ÇEVİRMEKLE ELEŞTİRİLMİŞTİ

Akkaş'ın savcılık çalışmaları da eleştiri konusu olmuştu. Vatan Gazetesi yazarı Okay Gönensin yazısında, Savcı Akkaş'ın daha önce aldığı tüm davaları 'tam bir çorbaya' dönderdiğini yazdı. Gönensin'in Savcı Akkaş'ı anlattığı yazısından ilgili bölüm şöyle: "Bu arada, ilk savcının künyesine bakıldığında da ilginç bilgiler görülüyor. Söz konusu savcı Hrant Dink cinayeti davasında vardır, bu dava baştan aşağı bir karartma operasyonudur. Sabancı cinayeti davası vardır, asla aydınlanmamış, başından karartılmıştır. Ergenekon davasının çorbaya çevrilmesindeki imzalar içinde aynı isim vardır. Yine aynı savcı 'darbe günlükleri' davasında vardır ve darbe davalarında bu günlükler ana kanıtlar arasına sokulmamıştır."



internethaber.com