Dört MİT’çi için yakalama emri çıktı, Hakan Fidan’ın ifadesi Ankara’da talimatla alınacak

Savcılık rest çekti

İstanbul Haber Servisi - KCK soruşturması kapsamında şüpheli olarak ifadeye çağrılan MİT Müsteşarı Hakan Fidanın ifadesi Ankarada talimatla alınacak. Eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve eski müsteşar yardımcısı Afet Güneşin de aralarında bulunduğu 4 MİTçi hakkında ise yakalama emri çıkarıldı. MİT Hukuk Müşavirliğinin önceki gün yetkisizlik ve görevsizlik kararı verilmesi istemi ise dikkate alınmadı.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya tarafından 9 Şubat Perşembe günü şüpheli olarak ifade vermeye çağrılan ancak adliyeye gelmeyen Taner, Güneş, görevdeki Yaşar Y. ve Hüseyin K. hakkında yakalama emri çıkarılmasını istedi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi yargıcı Mesut Özcan, 4 MİTçi hakkında yakalama emri çıkardı. Polis, 4 MİTçiyi görüldükleri yerde gözaltına alarak savcılığa getirecek. Yargıç, Fidan hakkında ise yakalama emri çıkarmadı. Fidanın ifadesinin alınması için Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığına talimat yazıldı. CMKnin 98. maddesinde, soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında savcının istemi üzerine mahkemece yakalama emri düzenlenebileceği yer alıyor. Öte yandan İçişleri Bakanlığı kaynakları, haklarında yakalama kararı çıkartılan Taner ile Güneşin evlerinde ve MİT lojmanlarında arama yapıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

Fidan gelmezse talimatı İstanbul’a iade edecek

İfade yok olasılık çok

© Ankara Başsavcılığı, ifadesini almak üzere Fidan’a davette bulunacak. Fidan’ın davete icabet etmemesi durumunda teorik olarak savcılığın yakalama kararı çıkarması gerekecek. Ancak, başsavcılıktaki eğilim, Fidan’ın ifadeye gelmediğini tutanağa bağlayıp evrakı İstanbul’a iade etmek yönünde. Taner ve Güneş “görüldükleri yerde” gerekirse “zor kullanılarak”, özel yetkili savcılığa çıkarılacaklar.

İLHAN TAŞCI

ANKARA - İstanbul Özel Yetkili Savcılığının, MİT Müsteşarı Hakan Fidanın ifadesinin talimatla alınması istemi, eski yöneticiler Emre Taner ile Afet Güneş hakkında ise yakalama kararı çıkartılması birden fazla olasılığı gündeme getirdi.

Yaşanabilecek olasılıklar şöyle: Edinilen bilgiye göre, savcılık, Fidan ile ilgili talimat yazısını göndermeden önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığını telefonla bilgilendirdi. Sabah saatlerinde bu bilginin alınmasıyla birlikte Özel Yetkili Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen ile Ankara Başsavcısı Ethem Kuriş birlikte ve ayrı ayrı değerlendirmelerde bulundu.

Ankara Başsavcılığı, ifadesi alınmak üzere MİT Müsteşarına davetiye çıkarmayı kararlaştırdı. Olağan koşullarda Fidanın bu çağrıya uyması gerekiyor. Fidanın Ankara Adliyesi’ne giderek ifade vermesi durumunda başsavcılık, MİT Müsteşarının ifadesini soruşturmayı yürüten savcıya gönderecek. Teorik olarak ifade vermeye gitmemesi durumunda başsavcılığın Fidan hakkında yakalama kararı çıkarma yetkisi bulunuyor. Ancak başsavcılıkta, Fidanın ifadeye gelmemesi durumunda yaşanan sürecin tutanağa bağlanarak, yakalama kararı çıkarmaksızın talimat evrakının İstanbul Özel Yetkili Savcılığı’na iade edilmesi görüşü öne çıktı. Bu durumda, Fidan hakkındaki olası yakalama kararını İstanbul Savcılığının çıkarması bekleniyor.

Bu noktadan sonra İstanbul savcılığı, yetkisizlik, görevsizlik, takipsizlik gibi kararlardan herhangi birini vermemesi durumunda, kendisini yetkili saymış ve soruşturmaya devam kararı almış olacak. Bu durumda ise Fidan yönünden iki seçenek ortaya çıkacak. Savcılık Fidanı ifadesini almasının ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edebilecek ya da Fidan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakacak.

Haklarında çıkartılan yakalama kararı, Taner ile Güneş açısından Fidandan oldukça farklı sonuçlar yarattı. Savcılık yakalama kararını İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdi. İstanbul Emniyeti de bu karara istinaden tüm il emniyetlerine yakalama kararını gönderdi.

Yakalama kararları iki türlü çıkarılabiliyor; ifade alınmasına yönelik ya da tutuklamaya dönük yakalama kararı. Yakalama kararlarıyla birliktezor kullanmayetkisi de çıkarılıyor. Sınır kapılarında ve havaalanlarına da haklarındaki yakalama kararı bildirilen Taner ve Güneş, yakalandıklarında özel yetkili savcının önüne çıkarılacaklar.

AKP, MİT krizinden yasal düzenlemeyle çıkış arıyor

Fidan’a özel yasa

© MİT Yasası’nda mevcut maddeye yapılacak değişiklikle özel yetkili savcılarca yapılacak işlemler için Başbakan’ın izin koşulu aranacak.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - AKP, MİT Müsteşarı Hakan Fidanın ifadeye çağrılmasıyla yaşanan krizden, yasal düzenleme yoluyla çıkış bulma yolunu seçti. Fidanı soruşturmanın dışına çıkarabilmek için mevcut maddeye Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilen hükmü eklenirken, istihbaratçılar hakkında özel yetkili savcılarca yapılacak işlemler için de Başbakanın izin koşulu aranacak. TBMM Adalet Komisyonu yasa teklifini 14 Şubat 14.30da görüşecek.Teklif, rahatsızlık duyulan özel yetkili savcılık ve mahkemelerle ilgili bir düzenlemeyi kapsamıyor.

MİTin ifade çağrısına karşı görev ve yetki açısından itirazına savcılığın talimatla ifadeve yakalama kararlarıylayanıt vermesi üzerine AKP içindeki yasal düzenleme arayışları hız kazandı.

Akşam saatlerinde AKP yasal düzenlemeyle ilgili çalışmalarını tamamladı. AKP’li Recep Özel tarafından tek maddelik bir yasa önerisi olarak TBMM Başkanlığına sunuldu. AKPnin yasal düzenlemesi, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifiadını taşıyor. Tek maddelik düzenleme şöyle: 01.11.1983 tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanununun 26. maddesi başlangıcıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 26: MİT mensupları veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenler; görevleri yerine getirirken görevin niteliğinden doğan veya görevi ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı CMK 250. maddesinin 1. fıkrasına göre kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlıdır. Ancak yapılacak bu düzenlemenin uzun süredir eleştiri konusu olan özel yetkili mahkemelerin görev alanını daraltacak nitelikte olmaması dikkat çekerken, bu nedenle muhalefetin tepkisiyle karşılaşacağı belirtiliyor.

Yasa önerisine Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenler hükmünün eklenmesinin altında yatan neden ise Fidanın Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı ikenBaşbakan’ın özel temsilcisisıfatıyla PKK yöneticileriyle görüşmüş olması. Maddeye, CMKnin 250. maddesi kapsamında yürütülen soruşturmalar için de Başbakanın izninin aranması koşulu getirilmesinin nedeni ise, özel yetkili savcılıkların yürüttükleri soruşturmada istisnai hükümleri gözetmemelerinden kaynaklanıyor. Düzenlemenin yasalaşması durumunda, özel yetkililer tarafından, istihbaratçılar hakkında yapılacak soruşturma ve kovuşturmalar için de Başbakanın izni aranacak.

ürkiye’ye sığınan Suriyeli muhalif komutanlar iade edildi iddiası

5 MİT’çiye gözaltı

© Üç ay önce Antakya’ya atanan Ömer S.’nin, MİT Müsteşar Yardımcısı görevini yürütürken, muhalif yarbayı sorgulayıp, devlete bilgi vermeden Suriye’ye teslim ettiği iddia edildi. Suriye, Harmuş’un teslim alması karşılığında 9 PKK’liyi Türkiye’ye iade ettiğini ileri sürmüştü.

AKIN BODUR

HATAY - Türkiyeye sığınan Suriyeli muhalif komutan Yarbay Hüseyin Mustafa Harmuş ve Mustafa Kassumu Altınözündeki çadır kentten kaçırıp, Suriye yönetimine iade ettiği ididasıyla dönemin MİT Müsteşar Yardımcısı olan Antakya MİT Bölge Müdürü Ömer S. ile 4 MİT görevlisi Adana Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla gözaltına alındı. Bazı MİT görevlileri de ifadeye çağrıldı.

Suriyede yaşanan iç karışıklık nedeniyle ordudan ayrılan ve Türkiyeye sığınan Suriyeli muhalif komutan Yarbay Harmuş ve Kassumun 29 Ağustosta Türk istihbaratından geldikleri iddia edilen görevliler tarafından çadır kentten alındıkları iddia edilmişti. Özgür Subaylar Tugayıve Özgür Suriye Ordusunun kurucularından biri olarak bilinen, Beşşar Esad yönetimine karşı ilk açıklamayı yapan Harmuşun Türk yetkililer tarafından Suriyeye iade edildiği ileri sürülmüştü. Harmuşun karısı Gufran Hicazi, eşinin Türk yetkililer tarafından çadır kentten alındığını daha sonra kendisinden bir haber alınamadığını belirtmişti. Hicazi, bir Türk görevlinin, eşini Suriyeye teslim ettiğini açıklamış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri yetkilileri Hicaziyi yalanlamıştı. Harmuş, eylül ayında Suriyede ortaya çıkmış ve Esad yönetimi tarafından kurşuna dizilerek öldürüldüğü açıklanmıştı.

Siyasi casusluk iddiası

Suriye yönetiminin, muhalif komutanı Harmuşu yakalayana 100 bin dolar ödül vaat ettiği, Harmuşun, Suriye yönetiminin 9 PKKlinin Türkiyeye teslim edilmesi karşılığında Suriyeye iade edildiği de öne sürülmüştü.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “Siyasi casusluk ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlamalarıyla yürütülen soruşturmada, aralarında 1 MİT mensubunun da bulunduğu toplam 5 kişi gözaltına alındı. Bazı MİT görevlileri de şüpheli sıfatıyla ifade davet edildi denildi.

Şahin’den yalanlama

Öte yandan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, akşam saatlerinde bir açıklama yaparak “Gözaltına alınan 5 kişinin “MİT mensubu olmadığını” söyledi. Şahin, gözaltına alınanlardan sadece birinin eski teşkilat mensubu olduğunu bildirdi. Şahin, soruşturmaya ilişkin ise Bu kaçırma olayına karışan Türkiyeden 5 kişi var. Sorgulanıyorlardedi.


cumhuriyet