Başbakan Erdoğan’ın protesto edildiği ODTÜ olaylarında gaz bombasıyla ağır yaralanan Barış Barışık’ı unutan savcı, TOMA’nın gördüğü zararı uzun uzun anlattı


ANKARA – Alican ULUDAĞ'ın haberine göre; Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Göktürk 2 töreninde protesto eden 11 öğrenci hakkında terör örgütü üyeliğinden dava açan Ankara Terörle Mücadele Savcılığı, iddianamede olaylar sırasında başından gaz bombası ile yaralanan Barış Barışık’tan bahsetmezken TOMA’ların gördüğü zararları ayrıntılı olarak anlattı.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ODTÜ olayları iddianamesinde, 11 öğrenci hakkında 5 suçtan 50 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianameye göre, ODTÜ Genel Sekreterliği, savcılığa 28 Aralık 2012 tarihli yazısında olaylar sırasında üniversitede 20 bin liralık zarar meydana geldiğini bildirdi. Ankara Emniyeti ise savcılığa gönderdiği yazıda, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı 9 araca öğrenciler tarafından zarar verildiğini savundu.
Emniyetin yazısından bölümler verilen iddianamede, zırhlı TOMA araçlarının nerelerinde hasar oluştuğu anlatıldı. TOMA’lardaki “taş izleri”, “zedelenmeler”, “ezikler” ve “kırıkların” yanı sıra, “kaportada boya kalkmaları”, “arka motor kapağı üzeri ve arka sol aydınlatma lambası korumasında bükülmeler”, “TOMA-5 yazısında hasar” gibi küçük ayrıntılar dahi iddianamede yer aldı. Ancak iddianamede, başta gaz bombasıyla ağır yaralanan Barış Barışık dahil yaralı öğrencilerden tek söz edilmedi.
İddianamede, bir sayısına el konulan Kaldıraç dergisinde resmi bulunan
Burhanettin Akdoğdu hakkında “Ankara’da gözaltında bulunduğu sırada kendini asmak suretiyle intihar eden örgüt mensubu” ifadesi kullanıldı. Oysa AİHM, intiharı şüpheli bulunan Akdoğdu’nun ölümüyle ilgili Türkiye’yi mahkûm etmişti.
İddianamede dikkat çeken bir diğer konu ise
Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya gibi isimlerden “sözde şehit olarak kabul edilen örgüt mensupları” şeklinde söz edildi. 3. yargı paketi kapsamında suç ve yasaklı olmaktan çıkan, kitapçılarda bandrolü ile satılan “Teorik Yazılar Mahir Çayan” ve “Bütün Yazılar Mahir Çayan” adlı kitaplar iddianamede yine suç delilleri arasında gösterildi.