Diyarbakır'da 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılandığı KCK ana davasının 26'ncı duruşması yapıldı. Önceki duruşmada avukatı aracılığıyla dilekçe vererek savunma yapmak istediğini belirten tutuklu sanıklardan Muharrem Erbey ile tutuklu sanıklardan Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Sevitek, Abdurrahman Tanrıverdi, Adnan Bayram ve Veysi Akar hazır edildi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, Erbey'e avukatının dilekçesi üzerine getirildiğini ve bu konuda savunma yapıp yapmayacağını sordu. Erbey, Kürtçe olarak dilekçesinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Erbey'in konuşmaya devam ettiği sırada mahkeme başkanı mikrofonu kapattırarak, "Bizim anlamadığımız, Kürtçe olduğunu düşündüğümüz bir dile konuştuğu görüldü." diye tutanağa geçirdi.

BARO, OCAS'İN ŞİFRESİNİ DEĞİŞTİREREK AVUKAT ATAMASINI ENGELLEDİ

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, tutuklu sanıklara müdafi atanması için Diyarbakır Barosu'na daha önce yazı yazdıklarını, ancak baronun bu talebe olumsuz yanıt verdiğini kaydetti. İkinci yazılan yazıya da baronun sanıkların müvekkillerinin olduğunu gerekçe göstererek avukat atamadığını belirten Yılmaz, "Daha önce Otomatik CMK Atama Sistemi (OCAS)'ne girişin engellendiği görülmüştür. Son duruşmadan sonra baronun mahkememiz tarafından kullanılan şifreyi değiştirdiğinden sanıklara avukat atanamamıştır. Bu durum tutanakla tespit edilmiş ve dosyaya konulmuştur." diye konuştu.

Mehkeme Başkanı Yılmaz, delillerin okunmasına geçeceklerini belirtmesi üzerine söz alan avukatlardan Zeki Ekmen, sanıklara bugüne kadar savunma hakkı verilmediğini iddia ederek savunma yapılmadan delil ikamesine geçilemeyeceğini dile getirdi. İzmir Barosu avukatlarından Özkan Yücen ise sanıkların düşündükleri ve onunla yaşam buldukları anadilleriyle yapılmak istenen savunmanın mahkeme tarafından bir an önce kabul edilmesini istedi. Sanıkların özel vekaletleri bulunduğu için baronun avukat atamasının mümkün olmadığını savunan Yücen, bunun hukuka aykırı olduğunu öne sürdü.

SAVCI DAVANIN NAKLİNE İLİŞKİN GÖRÜŞ BİLDİRMEK İÇİN SÜRE İSTEDİ

Mahkemenin söz verdiği Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 19. maddesinde yer alan ''Yetkili hakim veya mahkeme, hukuki veya fiili sebeplerle görevini yerine getiremeyecek halde bulunursa; yüksek görevli mahkeme, davanın başka yerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verir'' hükmü uyarınca, davanın başka bir ile nakli konusunda mütalaa hazırlamak için süre talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Yılmaz, duruşmaya sanık avukatlarının katılmaması nedeniyle delillerin okunması kısmına bu celsede geçilemediğini söyledi. Savcı Kaya'ya davanın başka bir ile nakli konusunda mütalaa hazırlaması için süre verilmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Duruşmayı, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP milletvekilleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, HAKPAR, KADEP, EMEP ve sanık yakınları izledi.

(CİHAN)