Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında 2007’deki seçim kampanyasında kozmetik devi L’Oreal’in patronu milyarder Lilianne Bettencourt’dan yasadışı bağış almak suçlamasıyla soruşturma açılmasına karar veren Bordeaux Mahkemesi hâkimi Jean Michel Gentil ölüm tehdidi aldı. Yargıçlar Sendikası (SM) Gentil’e içinde mermi bulunan bir mektup gönderildiğini açıkladı.
 
Biriniz ortadan yok olacak
Bir meslektaşı da Gentil’in ofisine yollanan mektupta diğer hâkimlere de tehditler olduğunu belirtirken detay vermedi. Polisin soruşturma açtığı belirtildi. Resmi açıklamalarda mektupta ne yazdığı belirtilmedi. Ancak Fransız basınına göre mektupta “Sizler fiziksel olarak iyi korunuyorsunuz. Ancak aranızdan biri ortadan kaybolacak” tehdidi savruldu. Mektubu yazanın adli tıp laboratuvarının parmak izini bulmayı başaramayacağını da not ettiği belirtildi.
 
Sözlü saldırılar tetikledi
Gentil’in avukatı Rémi Barousse, mektubun varlığını doğruladı. Barousse, “Gentil’in sözcüsü olmak istemem ama böyle bir mektup almak kimsenin asla hoşuna gitmez” derken, Sarkozy’nin kurmaylarının dava kararı çıktığından beri yargıçlara eleştirilerinin ‘eleştiri boyutunu’ aştığını ima etti: “Aklı kıt insanlar, Gentil’e karşı sözlü saldırılar sebebiyle kendilerini böyle tehditlerde bulunmakta özgür hissetmiş olabilirler. Bu sözlü saldırılar, tüm aşırı hareketlerin önünü açtı. İtidale geri dönülmesi iyi olur”.

SM de, internet sitesinde yayımladığı açıklamada, Sarkozy’nin yakın çevresinin ‘hakaretamiz beyanlarda bulunmasını’ kınayıp “Bunlar, yargının işleyişinin altını oymaya yönelik hareketler” ifadelerini kullandı. Açıklamada Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog bile pazar günü verdiği son röportajında, ’28 Haziran 2012’de Le Monde gazetesinde yayımlanan ve isim vermeden de olsa, Sarkozy ile selefi Jacques Chirac’ın ‘yolsuzluk yapanları korumakla’ suçlandığı bildiriye imza veren 82 hâkim arasında olan Gentil’in ‘tarafsız olamayacağı’ eleştirisini yapmıştı.
 
Avukattan da eleştiri geldi
 Herzog, “Bu bildirinin yayımlanmasından 5 gün sonra Gentil, Sarkozy’nin evi ve ofisinin aranması talimatını verdi” demişti. Ülkede ‘finansal suça karşı mücadelenin terk edilmesi’ söyleminin kınandığı bildiride, “Kanunlar, doğruluk ve eşitlik uyarınca yapılırsa, yolsuzluğun yaşandığı bu on yılın sonu gelir” ifadeleri yer alıyordu. Gentil’in bildiride imzasının yer alması sebebiyle ‘davanın aslında bir hesaplaşma’ olduğu yorumu yapılmıştı. Ülke basını ise Sarkozy’nin Gentil’i ‘üstü kapalı’ tehdit ettiğini yazmıştı.

Sarkozy de, kendisini 90 yaşındaki Bettencourt’un ‘acziyetinden yararlanıp çıkar sağlamakla’ suçlayıp 3 yıl hapsini isteyen ve siyasete dönme hayallerini yıkan Gentil’i eleştirmişti. Sarkozy, davayı ‘haksız ve temelsiz’ diye nitelerken, kamusal sorumluluklarını asla suiistimal etmediğini savunmuştu. Suçsuzluğunu nihayetinde herkesin göreceğini belirten Sarkozy, “Yargı bağımsızlığına inanıyorum. Yargı kurumlarına güveniyorum. Sade bir vatandaş olarak hiç kimse veya kurumdan müsamaha beklemiyorum ama gerçeklerin bütün açıklığıyla ortaya çıkmasını istiyorum” demişti.



Haber Kaynağı: Radikal