İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını şarta bağlayan ve partinin 'eşbaşkanı' gibi davranan Mustafa Sarıgül'ün yanı sıra İstanbul sermayesi ve paralel yapının aday belirleme sürecindeki etkisi CHP'de büyük tepki çekti. Birçok belediye başkanı istifa ederek DSP'ye geçti.

Genel başkanlık koltuğuna oturduğu günden buyana parti içindeki eksen kayması tartışmalarının hedefindeki Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Mart yerel seçimleri öncesi parti içindeki istifalarla sarsılıyor. Süreci yönetmekte zorlanan ve kimyası bozulan Kılıçdaroğlu, Meclis'teki grup toplantısında aday belirlenme kriterlerine tepki gösteren bir partiliyi dışarı attırdı. Bu gelişmeler ise DSP'ye yaradı.

'BİZE KATILIN' MESAJI

Belediye başkan adaylarının belirlenmesinin ardından, Genel Merkez ve il teşkilatları istifa tehditleri ile yüz yüze kaldı. Partisinin eşbaşkanı pozisyonuna gelen Mustafa Sarıgül'ün genel merkez üzerindeki baskısı ve ulusalcı vekillerin itirazları sonuç vermeyince partililer DSP'ye yönelid. DSP de CHP'den aday gösterilmeyen belediye başkanları ve bazı milletvekillerine mesaj gönderdi. Özellikle İzmir'de CHP'den aday gösterilmeyen belediye başkanlarının DSP'ye geçmesi konusunda yoğun bir kulis faaliyeti yürütüldü. 'DSP'ye geçin, partinin başına Metin Feyzioğlu gelecek' denilerek, çok sayıda isme teklif götürüldüğü öğrenildi.

İZMİR'DE DEPREM

Bu çalışmalar sonuç verdi ve CHP'nin güçlü olduğu İzmir ve Ege'deki başkanların birçoğu DSP'ye katıldı. İzmir Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu DSP'ye katıldı ve bu partiden aday oldu. İzmir Dikili Belediye Başkanı Yusuf Altıparmak, Aydın Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, İzmir Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün de DSP'ye geçti. İzmir Güzelbahçe'nin eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran, CHP Balçova Belediye Başkan aday adayı Semra Aksakal da istifa ederek seçim yarışını DSP ile sürdürme kararı aldı. Yine İzmir Torbalı Belediye Başkan aday adayı İbrahim Öz ve Menderes aday adayı Arif Ekti de DSP saflarına katıldı.

EGE'YLE SINIR DEĞİL

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de DSP adayı olarak seçim çalışmalarına başladı. CHP'den Beşiktaş Belediye Başkan aday adayı Can Ataklı da aday gösterilmeyince DSP'nin Beşiktaş adayı oldu. DSP'nin yanı sıra İşçi Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk'un da özellikle izlenen parti politikalarından rahatsızlık duyan ulusalcı kanatla temaslarda bulunduğu öğrenildi.

CHP'nin belediye başkan adayları açıklandıktan sonra Genel Merkez önünde uzun süre aday belirleme kriterlerine tepki gösteren partililer protesto gösterisi yapmıştı.

Son katılan Tartan

İzmir'de aday gösterilmeyince partisi CHP'den istifa eden Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, eski partisi DSP'ye geçti. Tartan, DSP'den Konak Belediye Başkanlığı'na aday oldu.

İzmir'in Konak İlçesi Belediye Başkanı Hakan Tartan 2002 yılının Temmuz ayında İzmir milletvekiliyken istifa ettiği DSP'ye döndü. Tartan, DSP'nin ardından YTP'ye geçmişti. Oradan da ayrılıp aktif gazeteciliğe dönen Tartan, 2009 yerel seçimlerinde CHP'den gelen teklifi kabul ederek, Konak Belediye Başkanı seçildi. Tartan, yerel seçim öncesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na talip oldu ancak aday gösterilmedi. Konak'tan da aday gösterilmeyen Tartan, CHP'den istifa etti. Tartan'ın eski partisinin yöneticileriyle bir haftadır sürdürdüğü gelişmeler sonuç verdi. Ak güvercin rozetini takan Tartan, Konak Belediye Başkanlığı'na talip oldu.

haber10.com