170 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Japon yetkililer depremin ardından patlama meydana gelen nükleer santralın başka bir ünitesinde de soğutma problemi nedeniyle hidrojen patlaması olabileceğini bildirdi. Santralın 30 km. yarıçapını kapsayan alandaki yaklaşık 170 bin kişi tahliye edildi. “Tokai 2” adlı nükleer santralda da soğutma sisteminin durduğu, yedek sistemle soğutma yapıldığı açıklandı.

‘DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 9.0’

Japonya Başbakanı Kan, 2. Dünya Savaşı’ndan beri en ciddi krizi yaşadıklarını söyledi. Depremin merkez üssüne en yakın bölge olan Miyagi’de 10 binden fazla ölü olduğu belirtiliyor. Dün ülkenin kuzeydoğu kıyılarında 200 ceset daha bulundu. Japonya Meteoroloji Ajansı, daha önce 8.8 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü 9.0 olarak düzeltti.

Japonya’da deprem felaketinin ardından bir nükleer patlama daha yaşanabileceği bildirildi

İkinci patlama korkusu

Dış Haberler Servisi - Japonyada deprem ve tsunami felaketinin ardından önceki gün bir nükleer santralda meydana gelen patlamada 1 kişi öldü, 11 kişi yaralandı. Ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima nükleer elektrik santralının başka bir ünitesinde ikinci bir patlama olabileceği uyarısı yapıldı ve acil durum ilan edildi. Depremin merkezine yakın Miyagi bölgesinde 10 binden fazla ölü olabileceği bildiriliyor.

Japonya hükümet sözcüsü Yukio Edano, deprem ve tsunaminin en fazla yıkıma yol açtığı ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima santralının 3 Nolu ünitesinde soğutma problemi yaşandığını, hidrojen patlaması olabileceğini duyurdu. Edano, Fukuşimadaki 3 reaktörden birinde, reaktör çekirdeğinde kısmi erime ve buna bağlı olarak radyasyon kaçağı oluşma sürecinin başlamış olması kuvvetle muhtemeldiye konuştu.

Japonya Başbakanı Naoto Kan da Fukuşima nükleer santralında durumun ciddiyetini koruduğunu söyledi. Kan, Japonya 2. Dünya Savaşından beri en ciddi krizini yaşıyordedi.

Yetkililer, santraldaki patlamanın büyüklüğünün, 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeğine göre, 4 olduğunu duyurdu. Çernobil nükleer santralında meydana gelen ve 4 bin kişinin ölümüne yol açan patlamanın büyüklüğü söz konusu ölçeğe göre 7 olarak kabul ediliyor.

Nükleer santralın 30 km. yarıçapını kapsayan alandaki yaklaşık 170 bin kişi bölgeden tahliye edilirken, hükümet, şimdiye kadar çevreye yayılan radyoaktivitenin halk sağlığını tehdit edecek düzeyde olmadığında ısrar ediyor.

Japonyanın İbaraki bölgesinde bulunan Tokai 2 Nolu nükleer santralında soğutma sistemi pompasının durduğu bildirildi. Santral yekilileri ise şu an için bir tehlike olmadığını bildirdi.

‘Miyagi’de 10 bin ölü’

Depremin merkez üssüne en yakın yerleşim birimi Miyagi bölgesinde 10 binden fazla kişinin öldüğü öne sürüldü. Devlet televizyonu NHKnin bir haberine göre, Miyagide 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. NHK haberini, yerel polis müdürüne dayandırdı. Japonya tarihinin en büyük depreminin yol açtığı tsunaminin vurduğu ülkenin kuzeydoğu kıyılarında 200 ceset daha bulunduğu duyuruldu.

Deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısının 1000i aştığı bildiriliyor. Japon ordusu kurtarma çalışmalarında görevlendirdiği asker sayısını iki katına çıkardı. Çalışmalarda artık 100 bin asker görev yapacak.

Japonya Meteoroloji Ajansı ise geçen cuma günü meydana gelen ve tsunami felaketine de yol açan depremin büyüklüğünü 9.0 olarak düzeltti. Meteoroloji Ajansı, daha önce depremin büyüklüğünü 8.8 olarak açıklamıştı.

Türklerden haber var

Türkiyenin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, deprem ve tsunami bölgesinde yaşayan Türk vatandaşlarından dolaylı olarak haber aldıklarını, o haberlerin kendilerine umut verdiğinisöyledi.

Japonya genelinde yaklaşık 300 bin kişinin tahliye edildiği, 5.5 milyon kişinin ise elektrikten yoksun olduğu bildiriliyor.