ŞANLIURFA

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde pamuk tarlasında yaklaşık 15 metre genişliğinde obruk oluştu.

İlçeye 25 kilometre uzaklıktaki Ekinyazı Mahallesi'nde Mahmut Gündoğan'a ait pamuk tarlasında henüz belirlenemeyen bir nedenden çökme meydana geldi.

Çökme sonucu tarlada yaklaşık 15 metre genişliğinde ve dibi görmeyen obruk oluştu. Tarladaki büyük çukuru fark eden Gündoğan ve mahalle sakinleri, durumu jandarma ve belediye ekiplerine bildirdi.

"3 yıl önce de böyle bir olay yaşandı"

Büyük bir tehlike atlattıklarını anlatan tarla sahibi Mahmut Gündoğan, "Öğle vakitleri bir patlama sesi duyduk tarlaya gittiğimizde büyük bir çukurla karşılaştık. Tarlamda 3 yıl öncede böyle bir olay yaşandı. O zaman Devlet Su İşleri ekipleri 13 kamyon büyük taşlar getirerek buraya doldurdu. Fakat bugün bir daha meydana geldi. Büyük panik yaşadık. Tarlayı yeni ekmiştik, ürünümüz heba oldu mağduriyet yaşıyoruz. Yetkililerin yardımcı olmasını bekliyoruz." diye konuştu.

"Aşırı sulamadan kaynaklanıyor"

HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, yaptığı açıklamada yaşanan çökmenin bölgede aşırı sulama ve çevreden gelen sular nedeniyle zaman zaman yaşandığını söyledi.

Ekinyazı bölgesinin Harran Ovası'nın en çukur alanlarından biri yeri olduğunu belirten Çullu, "Aşırı sulama, yağmur suyu ve çevredeki sular çoğunlukla bu bölgeye sızıyor. Topraktaki gözeneklerin kaybolmasıyla toprakta birden çökme meydana geliyor. Bu tür yerlerde çökmeler meydana geliyor. Deprem bu tür yuvarlak çukurlar yapmaz. Büyük olasılıkla fazla sular, oranın altındaki toprağı alıp başka çatlaklara götürüyor." dedi.

Muhabir: Mustafa Güçlü

Kaynak: AA