ANKARA - 12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın duruşması başladı. 

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar, müdahilliğine karar verilen bazı gerçek ve tüzel kişiler ile avukatları katılıyor. 
Sanıkların görüntüleri, sesli ve görüntülü sistem ile duruşma salonuna kurulan 4 LCD ekrana yansıtılıyor. 
Ekranlarda 4 kameradan çekilen görüntüler aynı anda bulunuyor. 
Sanıklar dışında duruşma salonu ve heyetin görüntüleri de ekranda yer alıyor. 
Salondakiler ilk olarak Tahsin Şahinkaya'nın görüntüsünü gördü. Şahinkaya, İstanbul GATA'da yatağında yarı oturur vaziyette bulunuyor. 
Şahinkaya'nınkinden bir süre sonra Kenan Evren'in bulunduğu odanın görüntüsü ekranda yer aldı. Evren, daha sonra Ankara GATA'daki odasında bir kişinin eşliğinde yatağa yarı yatar durumda yerleşti. Evren'in yanında, avukatlarından Sezin Duygu Tuncer de bulunuyor. 
Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, duruşmanın başlangıcında, salonda her türlü sesli ve görüntülü kaydın yasak olduğunu tutanağa geçirdi, ardından celse arasında dosyaya giren belge ve dilekçeleri okudu. 
Davada bazı müdahil avukatlarının duruşmada aleniyetin sağlanmadığına ilişkin itirazları reddedildi. Müdahil avukatlardan en az ikisinin sanıkların yanında bulundurulmasına ilişkin talebin daha önce reddine karar verildiği anımsatılarak, yeniden değerlendirilmesine gerek görülmedi. 


Mahkemenin ara kararında, “salonunda müdahilliğine karar verilen kurum temsilcileri, özel kişiler, seyirciler, medya temsilcileri, müdahillik talebinde bulunmamakla birlikte iddianamede ismi geçen kişilerin bulunduğu” belirtilerek, “aleniyetin sağlandığı” kaydedildi. 
Müdahil avukatlardan en az ikisinin sanıkların yanında bulundurulmasına ilişkin talebin daha önce reddine karar verildiği anımsatılarak, yeniden değerlendirilmesine gerek görülmedi. 
Mahkeme, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın bulunduğu yerde, mahkemece görevlendirilen yazı işleri müdürü ile teknik işlemlerin devamlılığı için orada bulunması gereken görevliler, sanık avukatı ve sağlık görevlileri dışında kimsenin bulunmayacağına ilişkin tedbir alınmasına karar verdi. 


EVREN: ASKERİ AKADEMİ MEZUNUYUM

Duruşmada ifadesi alınan Kenan Evren, kimlik tespiti sırasında ikamet adresi olarak, “Ankara'da Merkez Orduevi'nin yanındaki” askeri lojmanı bildirdi. Evren, eğitim ve aylık gelir durumuyla ilgili, “Aylık gelirim 13 bin 330. Eğitim durumum, Askeri Akademi mezunuyum” dedi. 

Tahsin Şahinkaya da adres olarak “Fenerbahçe Orduevi Korumalı Lojmanlar”ı bildirdi. Askeri Akademi mezunu olduğunu belirten Şahinkaya, aylık gelirinin 6 bin 800 olarak açıkladı. 
Soruların bazılarını iyi duyamayan Evren ve Şahinkaya'ya, bu bilgiler alınırken, yanlarında bulunan kişiler yardımcı oldu. 


DIŞARDA 12 EYLÜL PROTESTOLARI 

Bu arada, aralarında 12 Eylül mağdurlarının da bulunduğu çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından vatandaşlar davanın görüldüğü Ankara Adliyesi önünde duruşma öncesi toplandı. 
12 Eylül Yargılama Platformu adına konuşan 78'liler Federasyonu Sözcüsü Metin Üzülür tüm çalışmalarına rağmen, mahkemede sadece darbeyi yapanlardan şu an hayatta olan sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın yargılandığını ancak darbenin gelişimi, darbe öncesi yaşanan olaylar ve sonrasında ortaya çıkan mağduriyetlerin dava konusu edilmediğini söyledi. 
Dönemin aktörlerinin bir çoğunun hayatını kaybetmesinin yargılanmalarına engel olmadığını anlatan Üzülür, “Mesele, bir başına Evren ve Şahinkaya'nın yargılanması değildir. Bir tarihle hesaplaşmaktır. Bir dönemle hesaplaşmaktır. Özgür, demokratik ve aydınlık bir Türkiye'ye giden yolun önü ancak böyle açılabilir” diye konuştu. 
Öte yandan sabah saatlerinden itibaren davanın görüldüğü Ankara Adliyesi önünde toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, adliye bahçesine darbe mağdurlarının fotoğrafları ile “Bütün darbeciler yargılansın”, “12 Eylül sürüyor, mahkum edene kadar peşindeyiz”, “Darbecisiniz paşa paşa yargılanacaksınız”, “Kayıplar bulunsun, darbeci katillerden hesap sorulsun” pankartları koydu, “12 Eylül sürgünleri vatana dönsün”, “Kamu vicdanında yargılattık, mahkeme önüne bıraktık” sloganları attı. Polis adliye önünde güvenlik önlemi aldı. 
Darbe mağduru Atilla Güven, kefeni temsil eden beyaz bir örtü ve boynunda “yağlı urgan” ile Ankara Adliyesi önüne geldi. 
Adliye önünde 12 Eylül'de idam edilenler için saygı duruşunda bulunuldu. 
Gruplardan bir kısmı duruşmayı izlemek için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna geçerken, bazı grupların adliye önündeki bekleyişi sürüyor.

Radikal