İSTANBUL - BELGİN YAKIŞAN MUTLU

Takvim etkisinden arındırılmış uran üretimi şubatta güzeşte senenin ayrımsız ayına gereğince yüzdelik 5,8 düzeyinde artarak sonuç 6 ayın en aceleci yükselişini kaydetti.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, takvim etkisinden arındırılmış uran üretimi fihrist kıymeti şubatta 116 olurken, bu miktar ortak geçmiş senenin ayrımsız ayına gereğince yüzdelik 5,8 artışa ayraç etti. Böylece takvim etkisinden arındırılmış uran üretiminde gözlenen artış güzeşte senenin ağustos ayından beri en faziletli kurda gerçekleşti.

Öte taraftan küçük ay ayında arındırılmamış uran üretimindeki artış da yüzdelik 8,5 ile güzeşte senenin teşrinievvel ayından beri en aceleci yükselişini kaydetti. Arındırılmamış uran üretimi güzeşte senenin teşrinievvel ayında yüzdelik 14,7 artmıştı.

Analistler, takvim etkisinden arındırılmış uran üretiminin ocakta yıllık yüzdelik 5,5 artmasının ardından, şubatta da beklentilerin üstünde yükseldiğine ayraç ederek, bu durumun gelişme beklentilerine fazlalık yansıyacağını dile getiriyor.

'Bu yıl de yüzdelik 4'ün üstünde büyüyebiliriz'

Konuya bağlı değerlendirmelerde mevcut Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, küçük ay ayı uran üretimi rakamlarının muştulu ve geleceğe çevrilmiş rüya verdiğini belirterek, 'Küresel ekonomilerde gelişme kaygıları derinleşmişken, güzeşte yıl yüzdelik 4 büyümeyi ele geçiren ortak Türkiye, bu senenin evvel 2 ayında da ayrımsız çabucak gelişme anlamında kere almaktadır demektir.' dedi.

Mergen, 'Dünyada iktisadi düzelmelerin gerçekleşmesi biçiminde dünya namına bu yıl de yüzdelik 4'ün üstünde gelişme gerçekleştirebiliriz üzere gözüküyor.' dedi.

'2016 gelişme tahminimizi yüzdelik 3,8'e yükseltiyoruz'Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da uran üretiminin 2016 yılına müspet baş yapmasının ardından, şubatta da senenin geneline ilgili gelişme görünümüne bağlı müspet sinyalleri güçlendirdiğini söyledi.

Tokalı, ortak süredir evvel çeyreğe ilgili tabela netleştiğinde bu yıla ilgili gelişme tahminlerini fevk çekebileceklerini belirttiklerini anımsatarak, 'Mart ayına ilgili evvel sinyallerin de gene yıllık bazda çelimli ortak artışa ayraç ettiğini görüyoruz. Bu doğrultuda, 2016 gelişme tahminimizi yüzdelik 3,2'den yüzdelik 3,8'e yükseltiyoruz.' sanarak konuştu.

Kaynak: AA