Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, meydana getirdiği kayıtlı açıklamada, dakika açıklayan endüstri istihsal endeksi verilerini değerlendirdi.

Bakan Işık, bu senenin gücük ay ayında zaman ve takvim etkisinden arındırılmış endüstri üretiminin ortak esbak taban layıkıyla yüzdelik 0,5, takvim etkisinden arındırılmış endüstri üretiminin ise sabık senenin bire ortak ayına layıkıyla yüzdelik 5,8 arttığını hatırlattı.

Işık, arındırılmamış endeksteki salname artışın ise yüzdelik 8,5 olduğuna dikkati çekerek, 'Sanayi üretiminde 2015'in sonuç çeyreğinde başlamış bulunan çelimli ivme, gücük ay ayında da bitmeme etti. Sanayi üretimindeki salname artış, ağustos ayından buyana en faziletli seviyeye çıktı. Sanayinin madun sektörleri incelendiğinde, takvim etkisinden arındırılmış verilere göre, imalat sanayindeki çoğalma yüzdelik 6,2 oldu. Özellikle imalat sanayinde salname bazda yaşanmış bulunan bu faziletli artış, endüstri üretiminin önce çeyrek gelişmesine enine boyuna müspet ortak ulama vereceğini gösteriyor.' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ihracatının gücük ay ve mart ayında çoğalma gösterdiğini tamlayan Işık, 'Önümüzdeki dönemde, Avrupa devletleri bilhassa peyda etmek kadar pazarlarımızdaki toparlanma, İran'a ambargonun kalkması ve toy pazarlara bakış açısı çalışmalarımız da ihracatımıza ve nedeniyle endüstri üretimine müspet yansıyacak. Avrupa Birliği'nin akçasal tevessü hamlesi de Türkiye ekonomisine müspet ağırlık yapacak. Hem aut tıpkı zamanda iç talebi canlandıracak bulunan bu gelişmeler, yurdumuzdaki envestisman ve istihsal iştahını da artıracak.' değerlendirmesinde bulundu.

'Sanayi büyümenin lokomotifi'

Bakan Işık, Türkiye'nin, lehçe ve global nice zorluğa rağmen, 2015 senesinde yüzdelik 4 büyüdüğünü ve bilhassa 4'üncü çeyrekteki yüzdelik 5,7'lik büyümenin, sonuç 17 çeyrekte zahirî en faziletli ulam olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Ocak ve gücük ay ayında endüstri üretiminde yaşanmış bulunan artış, Türkiye'de konuşu faaliyetin çelimli seyrettiğini ortaya koyuyor. Son devirde ekonomide yaşanmış bulunan gelişmeler, vatanımızda istikrarın sürdüğünü ve Türkiye'nin 2016'da da çelimli ortak gelişme yakalayacağını gösteriyor. Sanayi, Türkiye'de büyümenin lokomotifi bulunan ortak sektördür. Bu nedenle, endüstri üretimini hem kantite tıpkı zamanda hasep yerine geliştirmeye iri ehemmiyet veriyoruz.

Kaynak: AA