Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ekonomide meydana gelen gelişmelerin ve uygulanan ekonomik politikaların, kısa dönemde olumlu veya olumsuz etkilerinin ölçülebilmesi için hesaplanan “Sanayi Üretim Endeksi” Mart ayı verileri açıklandı.

Buna göre Mart ayında Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1.3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Mart ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.1 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.6 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.1 azaldı.

2016 Mart ayına göre yüzde 2.8 artış

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Mart ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2.5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.7 arttı.

En yüksek artış dayanıklı tüketim malında gerçekleşti

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2017 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6.4 ile dayanıklı tüketim malında gerçekleşti. Üretim artışında dayanıklı tüketim mallarının satkışında alınan Özel Tüketim Vergisi’nin geçici olarak sıfırlanmasının etkisi bulunuyor.

En yüksek artış deri ve ilgili ürünler imalatında

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 23.5 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 9.1 ile elektrikli teçhizat imalatı ve yüzde 5 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri üretimi izledi.

En fazla azalış temel eczacılık ürünleri imalatında

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 9.9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 5.7 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 4 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı izledi.

Sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.4 arttı

2017 yılı birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1.4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2.2 arttı.

Kaynak: DHA