Berlin'deki Maxim Gorki Tiyatrosu'nun sanat direktörü Shermin Langhoff'un başını çektiği bir grup sanatçı tarafından hazırlanan çağrı metnini şimdiye kadar çok sayıda insan hakları savunucusu, gazeteci ve bilim insanı imzaladı.

Sanatçı ve yazarlar, Merkel'den Türkiye ile istişarelerde demokrasi, hukuk devleti ve çoğulculuk konularını gündeme getirmesini istedi.

Deutsche Welle'de yeralan habere göre, çağrı metnini imzalayanlar arasında yönetmen Fatih Akın, oyuncu Sibel Kekilli ve yazar Navid Kermani de yer alıyor.

Almanya - Türkiye Hükümetler Arası Stratejik İstişareler toplantısı yarın ilk kez Berlin'de yapılacak.

AF ÖRGÜTÜ'NÜN ÇAĞRISI

Öte yandan Af Örgütü (Amnesty International) de Alman hükümetine Türkiye'deki hak ihlalleriyle ilgili çağrıda bulundu. Af Örgütü'nün Türkiye uzmanı Marie Lucas, "Alman hükümeti dış ilişkilerini düzenlerken insan haklarına riayet edilmesini sağlamak mecburiyetindedir" dedi.

Sanatçıların çağrısının tam metni:

Sayın Şansölye, sayın Doktor Merkel,

Zeynep Taşkın, Türkiye’nin Güneydoğu’sundaki Cizre kentinde akrabalarının evinin önünde vurulduğunda 17 yaşındaydı ve kucağında bebeğini taşıyordu. Kurşun, muhtemelen güvenlik güçlerinden gelmişti. 60 yaşındaki Eşref Erdin, evinin çatısında vuruldu. Hasteneye kaldırılırken öldü. 51 yaşındaki Suphi Sarak, sırtına isabet eden bir kaç kursunla öldürüldü. Eşini ve on çocuğunu geriye bıraktı. Taşkın, Erdin ve Sarak, son haftalarda ve aylarda Türkiye’nin Güneydoğu’sunda tırmanan şiddete kurban olan cok sayıda insanın üçü.

İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre Türk güvenlik güçleri ve yasadışı Kürdistan İsçi Partisi (PKK) arasındaki çatışmalarda son bahardan beri 170 sivil kişi hayatını kaybetti. Türkiye hükümeti, bu çatışmalara yatıştırmaya yönelik hiç bir adım atmadı. Tam tersine, çatışmaları körüklemekte. Bu Cuma günü, siz, sayın Şansölye Merkel, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nu Berlin’de hükümetlerarası toplantısında karşılayacaksınız. Gündem maddeleri, teröre karşı ortak mücadele ve göç sorunları olacakmış. Bu mektuba imza atan bizler, Avrupa’nın Türkiye’yle yakın iş birliğinin kaçınılmaz olduğunun bilincindeyiz. Fakat ayni zamanda sizden rica ettiklerimiz var: Cuma günü, Zeynep Taşkın, Eşref Erdin, Suphi Sarak ve Türkiye’nin Güneydoğu’sundaki şiddetin nice diğer kurbanları da gündeme getirin. İfade özgülüğünü gündeme getirin.

Bir barış çağrısına imza attıkları için geçen hafta 27 akademisyen gözaltına alındı, pek çok akademisyen hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Türkiye hükümeti hakkında yaptığı haberler yüzünden cezaevinde. Pek çok örnekten sadece bir tanesidir. Uluslararası Af Örgütünü’nün raporuna göre, Suriyeli mülteciler Türkiye’de hukuka aykırı şekilde tutuklanmakta ve Suriye’ye sınır dışı etmekte. Cuma günü bunu da gündeme getirin. Terörle mücadele konusunda olsun, bölgede göç etmek zorunda kalan milyonlarca insana bir perspektif sunma çabalarında olsun, Türkiye, Almanya ve Avrupa için vazgeçirilmez bir müttefiktir. Fakat ortaklık, insan hakları ihlallerini görmemek anlamına gelemez.

Sayın Şansölye, bu yüzden, Cuma günü ve Türkiye hükümetiyle gelecek tüm istişarelerde Türkiye’de demokrasi, hukuk devleti ve çoğulculuktan yana tavır almanız için sesleniyoruz.

Bildirinin imzacılarından bazıları

Shermin Langhoff, Maxim Gorki Tiyatrosu direktörü Navid Kermani, yazar

Fatih Akin, film yönetmen

Prof. Dr. Christina von Braun, bilim insanı

Daniel Richter, ressam

Dani Levy, yönetmen

Benno Fürmann, oyuncu

Katja Riemann, oyuncu

Christian Petzold, yönetmen

Margarethe von Trotta, yönetmen

Aysun Bademsoy, yönetmen

Jasmin Tabatabai, oyuncu

Sibel Kekilli, oyuncu

Imran Ayata, yazar

Prof. Dr. Naika Foroutan, bilim insanı

Prof. em. Dr. phil. habil. Klaus J. Bade, bilim insanı

Sibylle Berg, yazar

Oliver Polak, komedyan

Moritz Rinke, yazar

Kaan Müjdeci, film

Carl Hegemann, Volksbühne Tiyatrosu Bas dramaturg am Rosa-Luxemburg-Platz Matthias Lilienthal, Münchner Kammerspiele müdürü

Thomas Ostermeier, Schaubühne am Lehniner Platz Tiyatrosu müdürü

Dr. Berndt Schmidt, Friedrichstadt-Palast Berlin Tiyatrosu müdürü

Mark Terkessidis, yazar ve bilim insanı

Prof. Dr. Aysel Yollu-Tok, bilim insanı

Kaynak: Birgun.net