Kısa kullanımlarda bile görülebilen bu rahatsız edici durum, gözlerin bir noktaya bakarken, başka bir noktaya odaklanmasından kaynaklanıyor.

Birçok sanal gerçeklik başlığı, ekrana birkaç santimetre measafeden bakarken, çok daha uzaktaki bir noktaya odaklanmanızı istiyor. Bu görev de beyinde karışıklık yaratıyor.

YENİ TEKNİKLE GÖZ ALDATILMIYOR

Ancak optik mühendisler bu durumu çözdüğü iddia edilen yeni bir 3D ekran geliştirdi. Illinois Üniversitesi'nden Liang Gao, "Var olan sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) optik görüntü modüllerini, göz problemlerinden kurtulmak için kendi 3D ekranımızla değiştirmek istiyoruz. Metodumuz, her tip sanal ve artırılmış gerçeklik başlığına uygun" dedi.

Yeni görüntü modülleri yaklaşık 2,5 x 5 cm boyutlarında, fakat beynin gerçekte gördüğü derinlik hissini yaratabiliyorlar. Bunu da dijital ekranı, her biri iki boyutlu görüntüler yaratan an alt panellere ayırarak gerçekleştiriyor. Bu alt panellerdeki görüntüler kullanıcı onlara baktığında farklı bir derinlikte gibi gözüküyor. Bir algoritma köşeleri birbirine ekleyerek sonsuz derinlik yaratıyor. Bu da 3D bir görüntü ortaya çıkartıyor.

DAHA ÖNCE DENENDİ AMA YÖNTEM YANLIŞTI

Gao'ya göre, daha önce buna benzer çalışmalar yapılmış, fakat farklı derinlikler yaratmak yerine, görüntüler sık sık değiştirilerek bu elde edilmeye çalışılmış. Sonucunda da kontrast düzeyi ya da dinamik aralık kötüleşmiş.

Gao ve ekibi, sistemin boyutları, ağırlığı ve güç tüketimi üzerinde çalışıyorlar. Böylece yeni görüntü birimi kafaya takılan başlıklara rahatlıkla yerleştirilebilsin. Ekip, diğer yandan ürünü ticarîleştirmek için bir iş ortağı da arıyor.

Kaynak: HABER7.COM