İNTERNET için açılacak davalara her mahkeme bakamayacak. İnternet için getirilmesi öngörülen yeni düzenlemeye göre, Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) özel hayatın gizliliğini gerekçe göstererek resen yasaklama yetkisini kullanırsa, 24 saat içinde mahkemeye başvurmak zorunda olacak. İnternetle ilgili yasaklama davaları için, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) birden çok sulh ceza mahkemesinin bulunduğu illerde belli mahkemeleri seçecek.

SİBER GÜVENLİK SÜRPRİZİ

Gül’ün onaylamasının ardından dün itibariyle yürürlüğe giren internet kanununda internet trafik bilgilerinin saklanacağı belirtilirken; bu bilgilerin içeriğine ilişkin bir tanım yer almıyor. Bilgilerin TİB’e sunulması konusunda da herhangi bir mahkeme kararı aranmıyor. Verilen önergelerde ise trafik bilgilerinin kapsamı net şekilde belirtiliyor. 2 yıl boyunca saklanacak olan internet trafiği bilgileri “Taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, aktarılan veri miktarı ve abone kimlik bilgileri ile” olarak belirleniyor. TİB’in trafik bilgilerini isteyebilme durumlarına ise, mahkemelerin yanı sıra son dakika sürprizi olarak siber güvenlik eklendi. Buna göre TİB, siber güvenlikle ilgili bilgileri ve mahkemelerce talep edilen trafik bilgilerini isteyebilecek.  Trafik bilgisi, ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde başkanlık tarafından alınarak verilecek.

24 SAATTE MAHKEMEYE

Bir diğer düzenleme ise, özel hayatın gizliliği ile ilgili durumlarda TİB Başkanı’na verilen yetkiyi içeriyor. Onaylanan yasaya göre, özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde doğrudan TİB Başkanı’nın emri üzerine erişim engellemesi anında yapılabiliyor. Bu karara karşı, itiraz etmek isteyenler ise, sulh ceza mahkemesine gidebiliyor. Verilen önergeye göre ise, söz konusu karar alındıktan sonra, TİB Başkanı’nın aldığı kararı 24 saat içinde mahkemeye taşıması zorunlu olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç, “48 saat içinde mahkemenin karar alması gerektiğine ilişkin bir cümleyi de önergeye ekliyoruz” dedi.

En kısa ömürlü kanun

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri usül tartışmaları ile başladı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının hemen ardından yeni düzenlemelerin meclise gönderildiğini belirterek, “Bu düzenlemeleri ne zaman yazdınız, ne zaman komisyona geldi, bu ne hız” dedi. Dünyanın en kısa ömürlü internet kanununun yapıldığını belirten Kaplan, “Cumhurbaşkanı nasihat veriyor. Oysa cumhurbaşkanlığı nasihat makamı değil” ifadelerini kullandı.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da kanun yapmanın da bir usulü olduğunu kaydederek “İnternet düzenlemesinde hükümet ile cumhurbaşkanı arasında ne geçti bilmiyorum. Ama iyi bir düzenleme ise ‘yetmez ama evet’ deriz ” dedi.

Müzakereler durdurulsun

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün internet yasasını imzalaması üzerine Almanya’da Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını istedi. Hıristiyan Birlik Avrupa politikaları sözcüsü Michael Stübgen yeni yasanın sosyal medyayı ve hükümete eleştirel bakan internet sitelerini kapatma imkanı sunduğunu savundu. Düşünce özgürlüğünü suistimal edenlerin AB üyesi olamayacağını belirten Stübgen,  “Türkiye ile yürüyen müzakereler dondurulsun” dedi. Stübgen, Başbakan Erdoğan’la Türkiye’nin düşünce ve basın özgürlüğü gibi Avrupa standartlarından uzaklaştığını belirtti.

Hacer BOYACIOĞLU/ Hürriyet