'Dünya Ralli Şampiyonası', 'Ferrari Challenge', 'GP3 Yarışları', 'Dünya Süperbike Şampiyonası' ve 'Porsche Cup' gibi organizasyonlar için yarış lastiği üreten Türk Pirelli'nin yönetimi Türk müdüre emanet. Türk Pirelli Fabrikası'nı İtalyan şirket, babası da bir zamanlar Pirelli'de çalışan aynı zamanda Lastik- İş Sendikası eski Genel Başkanı Durmuş Ali Yalnız'ın oğlu Hakan Yalnız'a emanet etti. 21 yıldan bu yana Pirelli'nin önemli operasyonlarının başında olan Hakan Yalnız bir zamanlar babasının işçi olarak çalıştığı Türk Pirelli'nin fabrika müdürlüğünü yapıyor.

İzmit'te bulunan Türk Pirelli'de 2007 yılında motorsporları bölümü kuruldu. Pirelli'nin İzmit'teki fabrikası dünyada Formula 1 araçları için lastik üreten tek fabrika konumuna geldi. İzmit'teki fabrikada ayrıca 'Dünya Ralli Şampiyonası', 'Ferrari Challenge', 'GP3 Yarışları', 'Dünya Süperbike Şampiyonası' ve 'Porsche Cup' gibi önemli yarışlar için lastikler üretiliyor. Türk Pirelli, 'Dünya yarış lastiği üssü' konumuna gelirken, yılda 35 bini Formula 1 yarışları olmak üzere 270 bin motorsporları lastiği üretimi gerçekleştiriliyor. Şampiyon pilotların araçları için lastik üreten Pirelli'de Türk mühendislerin imzası bulunuyor. 2017 yılına kadar Formula 1 yarışlarının tek resmi lastik tedarikçisi olan Pirelli'nin İzmit fabrikasında en ileri teknoloji kullanılıyor.

'ŞAMPİYONLARIN FABRİKASI'

'Şampiyonların Fabrikası' olarak anılan Türk Pirelli Fabrikası'nın başında İzmitli olan 48 yaşındaki Hakan Yalnız bulunuyor. Türk Pirelli Fabrikası Müdürü Hakan Yalnız, 2 yıldan bu yana fabrikanın başında bulunurken, babası Durmuş Ali Yalnız bir zamanlar fabrikada işçi olarak çalışırken, daha sonra sendika hayatına atılarak DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikası'nın genel başkanlığını yaptı. Öğrenci değişimi programı kapsamında lise eğitimini ve üniversite öğrenimini Amerika'da tamamlayan Hakan Yalnız, 21 yıl önce Pirelli'de çalışmaya başladı. Pirelli'nin İtalya, Romanya ve Türkiye'deki fabrikalarında önemli pozisyonlarda görev alan Hakan Yalnız, babası sayesinde 6-7 yaşlarında kapısından içeri girdiği fabrikanın müdürü oldu. Aileden gelen 'Pirelli gelenekleri' olduğunu belirten Hakan Yalnız, şöyle dedi:

'Ailem İzmitli. Babam da eski Pirelli çalışanı. Ailemizden gelen köklü bir Pirelli geleneğimiz var. Sonraki yıllarda da babam Durmuş Ali Yalnız sendikacılık yapmıştır. Benim Pirelli ile tanışmamın geçmişi de var. Çok ufak yaşlarda Pirelli ile tanıştım. Çünkü babam Pirelli de çalışıyordu. Belki de ben Pirelli'nin bu kapısından 6-7 yaşında içeriye girmiştim.'

PIRELLI'NİN EN BÜYÜK FABRİKASI

Türk Pirelli'nin, şirketin en büyük fabrikası olduğunu belirten Hakan Yalnız, şöyle dedi:

'Yaklaşık 200 dönüm arazi üzerine kurulu fabrikamız 140 bin metrekare kapalı alana sahip. Beyaz ve mavi yaka olmak üzere 2 bin 200 çalışanımız var. Türkiye'de lastik sektöründe en fazla ihracat yapan firmayız. Pirelli camiası içerisindeki en büyük fabrikayız. Üç üretimi aynı çatı altında yapıyoruz. Bunlar motorsport, oto ve kamyon üretimidir. Bunların üçünü yapmak bizim için gurur vesilesidir. Bunun yanında Formula 1 lastiklerinin tamanını bu fabrikada gerçekleştirmekteyiz. Motorsporlarında bir çok yarışta lastiklerin tamamını buradan karşılıyoruz. Bunun yanında kamyon için dünyada Türk Pirelle olarak önemli bir yere sahibiz. Özellikle Avrupa piyasasının yüzde 65-70'i Pirelli lastikleri olarak bu fabrikadan sağlanmakta. Premium yani 17 cant ve üstü alanında sektör lideriyiz.'

MOTORSPORLARI ÜSSÜ

Hakan Yalnız, dünyanın en önemli motorsporları organizasyonlarının lastiklerinin üretimini gerçekleştirdiklerini, Formula 1'in tek resmi lastik tedarikçisi konumunda bulunduklarını anlatırken, 'Lastik teknolojisinin en uç noktası olan bu yarışlarda lastik sıcaklıkları 130 dereceye kadar çıkıyor. Lastikler saniyede 50 devir yapıyor. Araçlar saatte 350 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. Bu yarışlardan aldığımız geri dönüşler ve verileri lastiğimizi daha da mükümmelleştirmek için kullanıyoruz. Formula 1 yarışlarında kullanılan tüm lastiklerin İzmit'teki fabrimamızda Türk mühendisler, Türk teknisyenler tarafından üretiliyor olması bizler için ayrı bir gurur kaynağı. Özellikle motorsporlarla yapmış olduğumuz hizmetler hem sektör tarafından taktir edilmekte, hem de motorsport camiası olarak takdir edilmekte' diye konuştu.

Ar-Ge çalışmalarına da değinen Yalnız, tüm bu hedeflere ulaşmak için kendilerini farklılaştıran en önemli konulardan birisinin Ar-Ge çalışmaları olduğunu anlatırken, 'Pirelli cirosunun yaklaşık yüzde 3'ünü Ar-Ge çalışmalarına ayırmaktadır. Premium lastiklerden elde ettiği cirosunun da yaklaşık yüzde 7'sini Ar-Ge çalışmalarına harcamaktadır' dedi.

Kaynak: DHA