Adalet Bakanlığı, Buca Cezaevi’nde 1982 yılında idam edilen Necati Vardar, Seyit Konuk ve İbrahim Ethem Coşkun’un ‘veda mektuplarının’ kaybolduğunu resmen açıkladı. 
Türkiye Komünist Emek Partisi üyesi olmak ve eylemlere katılmak suçlamasıyla, İzmir Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Numaralı Askeri Mahkemesi’nce idam cezasına çarptırılan üç genç, Buca Cezaevi’nde 13 Mart 1982 tarihinde idam edildi. Genelkurmay Başkanlığı 30 yıl sonra idam dosyalarını ailelere verdi. İdam dosyalarında yer alan belge, üç gencin idam edilmeden önce ailelerine yazdıkları son mektuplarının sakıncalı bulunarak ailelerine verilmediğini ortaya çıkardı. Belgede “Kıymetli babacığım” ve “Kıymetli baba” hitaplarıyla başlayan mektuplara, ‘komünizm propagandası’ yapıldığı gerekçesiyle sakıncalı bulunup el konulduğu ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne incelenmek üzere gönderildiği belirtiliyordu. 

İzi var, kendileri yok 
Devrimci 78’liler Federasyonu, aileler adına Adalet Bakanlığı’na başvurarak mektupların akıbetini sordu. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, üç gencin dosyalarına rastlanılmadığını belirterek “Sadece defter kaydının bulunduğu anlaşılmıştır” diye yanıt verdi. Ailelerin avukatı İlyas Danyeli, “Bu mektuplar SEKA’ya gönderilerek imha mı edildi? Konuyu TBMM ’ye taşıyacağız” derken, idam edilen Vardar’ın kardeşi Serdar Vardar ise “Mektu- 
bu imha eden yetkililer hakkında dava açacağız. İnsan son dakikalarda ailesine ne yazabilir? Çok acı verici” diye konuştu.
MESUT HASAN BENLİ / Arşivi-Radikal