ERZURUM - İlhami Erkılıç

Uluslararası Sakin Kentler Birliğince Türkiye'nin 11. sakin kenti seçilen Erzurum'un Uzundere ilçesindeki kadınlar, imece usulüyle bir araya gelip salça, turşu, reçel, kahvaltılık kuşburnu marmelatı ve şurubu yapıyor.

Kuşburnu ve kızılcık kazanlarının yakıldığı, domates, biber ve patlıcan gibi çeşitli sebzelerin kurutulduğu ilçede turşu yapımı için aynı sofrada buluşan sakin kentin kadınlarının kışlık telaşı, renkli görüntülere sahne oluyor.

Kadınlar bahçelerinden özenle topladıkları kuşburnu ve kızılcıkları, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besinlerinden marmelat ve şerbete dönüştürmek için odun ateşinde saatlerce kazanda kaynattıktan sonra 3-4 kez elekten geçirip, ateşin üzerinde koyulaşıncaya kadar toz şekerle karıştırarak pişiriyor.

Kıvamına geldiğinde pişirdikleri kuşburnu ve kızılcıkları kavanozlara doldurarak muhafaza eden kadınlar, imece usulü bir araya gelip yaptıkları salça, turşu, kahvaltılık kuşburnu marmelatı ve şurubu, reçel, erişte, bulgur, gendime gibi bir çok yiyecek ile yazın lezzetlerini kışa hazırlıyor.

Yazın lezzetlerini kışa taşıyorlar

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharın gelmesiyle ilçedeki kadınların kış hazırlığına başladığını söyledi.

Kadınların bahçelerinden topladıkları organik ürünlerin bir kısmıyla turşu, marmelat, reçel ve sos yaptıklarını anlatan Özsoy, "Kadınlar topladıkları doğal ürünlerin bir kısmını kurutarak temmuz - ağustos aylarının lezzetini ocak - şubat aylarına taşıyor. Yine tarlada yetiştirilen buğday ile kadınlarımız kışlık erişte, bulgur ve gendime yapmaktalar." dedi.

Özsoy, kadınların dağlardan topladıkları taş ve bahçe nanesi, reyhan, sarı kantmon, civan perçemi, papatya, ısırgan otu, cennet çiçeği, ıhlamur, kekik, kuşburnu ve iğde gibi tıbbi aromatik bitkileri belediyenin temin ettiği güneş kurutma sistemiyle kurutup hem kışlık ihtiyaçlarını giderdiklerini hem de belediye büfelerinde satışa sunarak aile bütçelerine ekonomik katkı sağladıklarını dile getirdi.

"Buralara gelip kasalarca kışlık ürün alan oluyor"

İlçe sakinlerinden Emine Güner de domates ve sebzeleri kurutarak kışlık turşu ve salça hazırladıklarını ifade etti.

Lahanayı ayıklayarak doğradıkları domates, biber ve havuçlarla karıştırdıklarını belirten Güler, şunları kaydetti:

"Harmanlama işi bittikten sonra içerisine sarmısak koyarak turşuları bidonluyoruz. Hazırladığımız turşu ve diğer ürünlerin farkı tamamen doğal olması. Çünkü kendi bahçemizdeki doğal ürünlerle kışlık yiyeceklerimizi yapıyoruz. Evimizin kışlık kahvaltılık, turşu, kuşburnu marmelatı, kızılcık şurubu, pestil gibi ihtiyaçlarını burada kadınlarla hazırlayarak temin ediyoruz. İstanbul, Ankara ve büyükşehirlerden sipariş veren de oluyor, buralara gelip kasalarca kışlık ürün alan da var."

Kaynak: AA