SAKARYA

Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi davası, spor salonundan dönüştürülen duruşma salonunda yapılacak.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsüne ilişkin Sakarya Valiliğini işgal eden 196 asker ile aralarında FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen, örgütün "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün de bulunduğu 200 sanığın yargılanması için Ferizli Spor Salonu, duruşma salonuna çevrildi.

Salon, kameralar ile LCD monitörler, farklı şehir veya lokasyonlardaki mahkemelerle iletişimi sağlayacak Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) gibi teknik cihazlarla donatıldı.

Duruşmaları takip etmek isteyen vatandaşlar için arama noktası oluşturulan salona, tutuklu sanık, hakim ve savcı ile izleyici olmak üzere üç bölümden giriş sağlanacak.

Davanın görülmesine 3 Nisan'da başlanacak.

"Rahat çalışabilecekleri alan tesis etmeye çalışıyoruz"

Duruşma salonunda incelemelerde bulunan Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, gazetecilere yaptığı açıklamada, sanık sayısının fazlalığı dikkate alındığında geniş bir yargılama alanına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Salonun hazırlanmasında başsavcılık ile diğer kurumların ellerinden gelen imkanı sunduğunu belirten Özel, "Ülkemizin geleceğiyle alakalı hukuki zeminlere uymayan ve darbe girişiminde bulunan zihniyetlerin, hukuki zeminde karşılığını alabilecekleri ve adil şekilde yargılama zemini oluşturabilecekleri bir alan tesis edilmeye çalışıldı." diye konuştu.

İddianameden

Darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğini işgal eden 196 asker ile aralarında FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen, örgütün "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün de yer aldığı 200 sanık hakkında Cumhuriyet Başsavcısı, başsavcı vekili ile 5 savcı tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame, 6 bölüm ve bin 353 sayfadan oluşuyor.

İddianamede, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen, örgütün "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz ile meslekten ihraç edilen eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Binbaşı Ali Şahin, Üsteğmen Kayhan Demir, Yarbay İsmail Öcal ve 149 şüpheli hakkında TCK'nın "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309 ile "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81 ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl 6 aydan 319 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Subay, astsubay, erbaş ve erlerden oluşan 41 şüpheli hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 şüpheli hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un da müşteki olarak yer aldığı iddianamede, valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak bulunuyor.

Muhabir: Emre Ayvaz,Uğur Subaşı

Kaynak: AA