ANKARA - ÖZCAN YILDIRIM

Kişisel esirgeyici donanımların piyasadaki denetleme ve denetleme vazifesini yürüteç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ekipleri, İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Aydın, Kocaeli, Mersin ve Çanakkale'deki senkronik denetimlerde 2 bin 500'den çok aksi ve itimatsız can yeleğini durumunda imha etti.

Ege Denizi'ni aşıp Midilli Adası'na iktiran etmek talip müşterek takım Suriyeli sığınmacının ölmüş bedeninin gerçek olmayan can yelekleriyle İzmir'in Dikili ve Balıkesir'in Ayvalık ilçesi kıyısına vurması, dikkatleri müşterek kat hâlâ cankurtaran yeleği denetimlerine çevirdi.

Can yeleği üreticisi ve satıcısı 121 şirket denetlendi

Aralarında can yeleği, balık adam kıyafetleri, teneffüs maskeleri, baret ve kaskların da bulunduğu 'kişisel esirgeyici donanımların' piyasada denetleme ve denetimi vazifesini yürüteç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sonuç günlerde gerçek olmayan cankurtaran yeleği istihsal ve satışının çoğalması hesabına bu ürünlere müteveccih denetimlerini artırdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, mevhibe daireleri, belediyeler ve jandarma kuvvetlerinin de katılımıyla denetimlerini yürüteç Bakanlık, İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Aydın, Kocaeli, Mersin ve Çanakkale'de senkronik namına cankurtaran yeleği üreticisi ve satıcısı 121 firmayı denetledi.

Denetlemeler kararında 2 bin 500'den çok aksi ve itimatsız ürünün tespiti yapılarak durumunda imha edilirken, yüzlerce mahsul de imtihan yapılmak kabil emanete alındı. Bu mamüllerin satışı durduruldu.

Birçok kuruluşa uyarma yazısının yazıldığı denetimlerde, aksi istihsal ve satışların devamı biçiminde iri ölçekli yönetsel mal cezası uygulanacağı bildirme edildi.

Sahte can yelekleri can alıyor

Standart dışı namına imal edilen gerçek olmayan can yeleklerinde, çoğu kat bundan böyle çanta kumaşı ve su nâkil malzemeler kullanılıyor. Bu niteliğiyle bahis konusu can yelekleri, kişiyi yetirmek hesabına tersine suyu emip aşağıya çekmiş bulunduğu düşüncesince kullanan bireyin boğulmasına minval açıyor. Kalite ve niteliğine uyarınca standartlara eş müşterek cankurtaran yeleği kısaca 70 ila 250 liraya satılırken, gerçek olmayan can yelekleri ilkin Suriyeli mültecilerin dip bulunduğu kıran kentlerinde 25 ile 30 teklik ortada müşteri buluyor.

Kaynak: AA