Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, güzeşte sene savaş, kıtlık ve fukaralık üzere nedenlerle topraklarını vazgeçme yazar şişme botlarla Yunan adalarına geçmeye etkin ayrımlı ülkelerden 91 bin 611 göçmeni açık denizde kurtardı. İnsan tacirlerinin umutlarını sömürme etmiş olduğu 279 muhacir ise çıktıkları yolculukta boğularak yaşamını kaybetti.

Her sene binlerce insan, ayrımlı nedenlerle topraklarını vazgeçme edip, 'umut tacirlerinin' elinde, çurçur botlarla ahiret yolculuğu yolculuğuna çıkıyor. Bazıları bu yolculuğun bedelini canıyla ödüyor, bahtlı olanlar ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılıyor.

Ekipler, gayrikanuni geçişleri güçlük olmak düşüncesince yürüttükleri uğraş kapsamında 2014'te 14 bin 961 bin gümrüksüz göçmeni yakaladı. Geçen sene ise denizlerde yakalanan muhacir sayısı kısaca 7 büküm artarak 91 bin 611'e ulaştı.

2016'nın önceki ayında ise 2 bin 152 muhacir kurtarıldı, 36 muhacir denizde yaşamını kaybetti.

Göçmen kaçakçılığı fail onlarca çeteyi çökerten düzenlilik güçleri, 2014'te 106, güzeşte sene 190 'organizatör'ü gözaltına aldı.

Ağustos ayında doruk yaptı

En aşkın gümrüksüz intikal ise ağustos ayında engellendi. Ağustosta 426 vakada 17 bin 925 isim yakalanırken, 15 muhacir ise yaşamını kaybetti. 72 göçmenin gayrikanuni intikal esnasında yaşamını yitirdiği ilkgüz ayında 13 bin 647 gümrüksüz yakalandı. Ekimde ise 38 muhacir denizde boğuldu, 13 bin 490 bireyin gümrüksüz geçmiş olmasına bariyer olundu.

Yasa dışı intikal hazırlamaya çalışanların şişman çoğunluğunu Suriye, Afganistan, Pakistan, Irak, Myanmar, Eritre, Bangladeş, Senegal, Somali, İran, Afrika Cumhuriyeti, Filistin, Mali ve Moritanya'dan gelenler oluşturuyor.

'Hayalet gemiler' problemi bitti.Sahil Güvenlik Komutanlığının Doğu Akdeniz'deki 'Safe-MED' operasyonları yardımıyla Doğu Akdeniz huruç rotasına çarpış vuruldu. Doğu Akdeniz'de, Akdeniz'e kıyısı bulunan Libya, Mısır, Lübnan ve Suriye üzere ülkelerden muhacir taşımacılığı meydana getirilen ve mensubu çeşidinden yolculuk esnasında vazgeçme edilen 'hayalet gemiler' problemi bitirildi.

Kaynak: AA