İSTANBUL

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, "Sağlık alanında gelişmiş ülkelerin 40 yılda ulaşamadığı hedeflere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 10 yıl gibi kısa bir sürede" ulaşıldığını kaydetti.

Erdöl, yaptığı yazılı açıklamada, milletvekilliği döneminde uzun süre TBMM Sağlık Komisyonu Başkanlığı görevini de yürüttüğünü belirterek, 2002'de, "sağlık ve sosyal güvenlik sistemi çökmüş, tedaviye ulaşılamayan bir Türkiye" devralındığını anlattı.

O dönemde, sağlık ve sosyal güvenlik sistemindeki farklılıklar nedeniyle, vatandaşların farklı hizmet uygulamalarına muhatap olduğunu, hastane ve eczane hizmetlerinde adaletsiz bir tablonun yaşandığını, kanser hastalarına tedavi için birkaç sene sonraya gün verildiğini ve tedavi olamadan yaşamlarını kaybettiğini ifade eden Erdöl, şunları kaydetti:

"Hastaların, bebeklerin, cenazelerin hastanelerde rehin alındığı, fahiş ilaç fiyatlarıyla milletin canından bezdirildiği, Bağ-Kur reçetelerine bazı ilaçların ödemesinin yapılmadığı, diş tedavisinin adeta mümkün olmadığı ilkel bir dönemden bugünlere Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istiklal, istikrar ve istikbale verdiği önem sayesinde gelindi. Bu durumun millete iyi anlatılması gerekiyor. Önceki dönemlerde yaşanan ilkel uygulamalar AK Parti iktidarı sonrası tarih oldu. Bu dönemde her alanda olduğu gibi, sağlıkta da adeta devrim yapıldı. Sağlık alanında gelişmiş ülkelerin 40 yılda ulaşamadığı hedeflere, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde 10 yıl gibi kısa bir sürede ulaşıldı."

Artık uçak, helikopter ambulansların vatandaşlara hizmet verdiğine, ambulansların kentlerde ilk 10 dakikada, kırsal bölgede ise ilk 30 dakikada vakalara ulaşabildiğine dikkati çeken Erdöl, hastanelerdeki 8-10 kişilik koğuş sisteminin kaldırılarak, tek, en fazla çift kişilik odalarla hizmet verildiğini aktardı.

"Türkiye, dünyada sağlık turizminde ilk 5 ülke arasında"

AK Parti öncesinde diş tedavisine ulaşmanın nereyse mümkün olmadığını, sadece dolgu ve çok az miktarda kanal tedavisi yapılabildiğini aktaran Erdöl, şöyle devam etti:

"Artık kurulan çok sayıda ağız ve diş sağlığı merkeziyle diş tedavisi sorun olmaktan çıktı. Tam Gün Yasası ile kamuda çalışan hekimlerimizin sadece kamuda çalışmaları sağlandı. Mecburi hizmet uygulamasıyla da ülkemizin en ücra köşelerinin hekim ihtiyacı giderildi. Hastaların, cenazelerin, yeni doğan bebeklerin hastanelerde rehin tutulduğu günler tarihimizin tozlu sayfalarında yerini aldı. AK Parti öncesi engelli kardeşlerimiz de çok zor durumdaydı. Engelli maaşları yüzde 1000-1700 oranlarında arttırıldı. Eşi vefat eden kadınlara, muhtaç asker ailelerine, terör mağdurlarına ve 450 bin engelli refakatçisine evde bakım aylığı bağlandı. Kanser başta olmak üzere pek çok kronik hastalıktan ve ölümlerden sorumlu olan sigara ve tütün kullanımıyla mücadelede tüm dünyaya örnek olan bir başarı elde edildi. Ülkemiz tütünle mücadelesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından dört kez ödüllendirilerek rekor kırdı."

Türkiye'nin şu anda yurtdışından yüz binlerce hastaya tedavi hizmeti veren bir seviyeye ulaştığına işaret eden Erdöl, "Türkiye maliyet avantajı ve gezme fırsatının yanı sıra, kaliteli teknolojik altyapısıyla dünyada sağlık turizminde ilk 5 ülke arasına yükseldi. Bu insanlar neden Türkiye'ye daha önce gelmiyorlardı da şimdi tercih ediyorlar? Başarılı yüz, kol, ilik nakilleri, kalp, beyin ameliyatlarımızın başarılarını duyup geliyorlar. Ayrıca bu dönemde sağlık hizmetlerinden memnuniyet de yüzde 75 seviyelerine ulaştı. Recep Tayyip Erdoğan döneminde sağlıkta gerçekleştirilen muhteşem dönüşümü anlatmaya kelimeler, sayfalar yetmez." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

Kaynak: AA