BURSA

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, "Maalesef Türkiye'de herkes, her işi yapıyor. Biz onlardan değiliz. Sadece havalimanı işi yapıyoruz. Sadece bunu yaptığımız için işimize çok odaklanabiliyoruz." dedi.

Şener, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde düzenlenen "Yarının Şirketi" konulu oturumda, odaklanmanın önemine değinerek, "Maalesef Türkiye'de herkes, her işi yapıyor. Biz onlardan değiliz. Sadece havalimanı işi yapıyoruz. Sadece bunu yaptığımız için işimize çok odaklanabiliyoruz. Odaklanmak çok önemli. İşimize kafayı takıyoruz. Eğer işinize odaklanırsanız inovasyon yapabilirsiniz." diye konuştu.

Geleceğe bakmak için geçmişi irdelemek gerektiğini belirten Şener, "Sanayi 4.0'ı konuşurken, 1. Sanayi Devrimi'nde ne olduğunu da konuşmak gerek. Bilimle teknolojiyi birleştirebilen ülkeler gelişiyor. Sanayi devrimlerinin hepsine 'bitti' gözüyle bakamayız, devam ediyor. Bunların süratini incelememiz gerekiyor. 3. Sanayi Devrimi çok hızlı gidiyor. Cep telefonu, 50 milyon kişiye 12, internet 7, Facebook 4, Twitter 2 yılda ulaşıyor. Iphone teknolojisi, 8 yılda 2 milyar kişiye ulaşıyor." ifadelerini kullandı.

"Dünyanın yüzde 17'sinde halen elektrik yok"

Dijital dünyanın hızına çok iyi ayak uydurmak gerektiğine dikkati çeken Şener, şunları kaydetti:

"Dünyanın yüzde 17'sinde halen elektrik yok. Yani onlar, halen 2. Sanayi Devrimi'ne girmemiş. Dünyanın yüzde 58'i halen internet kullanmıyor, bağlantısı yok. Demek ki 3. Sanayi Devrimi'ne daha girmemişler. Biz, buralarda da iş yapacağımız için geleceğin şirketini konumlarken, buna da çok dikkat etmemiz gerekiyor. Kesinlikle dijitalizasyona inanıyoruz. Havalimanı şirketimizde, TAV Teknoloji Şirketimiz var. Burada 400 bilgisayar mühendisi çalışıyor."

Şener, mühendislerin, 250 bin dolara mal olan "Rota" diye bir program yazılımı yaptığını dile getirerek, "Her şey online oldu ve biz, 8 uçak aldığımız yere 12 uçak almaya başladık. Bunun yıllık getirisi 20 milyon dolar. Biz özellikle gelişmekte olan pazarlarda iş yapan firmalar olduğumuz için dijitalizasyona, gelişime, inovasyona çok sempatik bakacağız ama geçmişi de unutmayacağız. Çünkü halen bütün sanayi devrimleri devam ediyor." ifadesini kullandı.

"İnsan kaynakları ve eğitime çok önem veriyoruz"

Şirketlerde 3 ana sütun bulunduğunu, bunların "insan kaynakları", "teknik" ve "finansman" olduğunu aktaran Şener, "Bu üçünü paralel götürmek lazım. Liderliğin en önemli görevi de budur. Biz, insan kaynakları ve eğitime çok önem veriyoruz." dedi.

Her şeyden önce bir "şirket kültürü" oluşturduklarını vurgulayan Şener, şunları söyledi:

"Türkiye'de maalesef özelleştirmelerden sonra şunu gördük; herkes her işi yapıyor. Bir şirketin birbiriyle hiç alakası olmayan konularda yer almasını ben kabul edemiyorum. Bunu fonlar yapıyor. Fonlar bile kategorize oldu. Maalesef Türkiye'de herkes, her işi yapıyor. Biz onlardan değiliz. Sadece havalimanı işi yapıyoruz. Sadece bunu yaptığımız için işimize çok odaklanabiliyoruz. Odaklanmak çok önemli. İşimize kafayı takıyoruz. Eğer işinize odaklanırsanız inovasyon yapabilirsiniz. Biz, şirketteki her şeyi bilmeye çalışıyoruz."

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Kaynak: AA