BERLİN

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya'nın Suriye'deki askerlerini azaltması kararının, Cenevre'de müzakerelerde bulunma devrinin geldiği anlamında Esed için bir sinyal bulunduğunu söyledi.

Steinmeier, Meksika Dışişleri Bakanı Claudia Ruiz Massieu ile meydana getirdiği görüşmenin arkası sıra planlı matbuat toplantısında, Rusya bu kararı almadan ilk ne ABD'yi ne de Avrupa vatanlarını bilgilendirildiğini belirterek, bundan ötürü Rusya'nın Suriye'den azda olsa çekilmesine bağlı açıklamasının kendileri için şaşırtı bulunduğunu anlatım etti.

Bunun birlik kendisine ne kapsamda hazırlandığını bilmediklerine ayraç fail Steinmeier, “Ancak şu stabil kadar gözüküyor: Bu açıklama, en geç demincek ağır bir halde Cenevre'de müzakerelerde bulunma devrinin geldiği anlamında Esed için bir sinyaldir' dedi.

'Esed, Rusya'nın desteğini kabul etme dair sakıncasız olamaz'

Rusya kabilinden açıklamanın çabucak bir kısmının gerçekleşmesi yerinde üstelik bunun, Esed ve onun düzenlilik güçlerinin akıbet aylardaki kadar Rusya'nın desteğini kabul etme dair sakıncasız olamayacakları anlamına geldiğini anlatım fail Steinmeier, “Ancak bu mevzuda bir güvence yok” biçiminde konuştu.

Steinmeier, Rusya'nın bu açıklamasından Suriye'deki diyet ile ihtilaf temsilcileri ortada başlanan mütalaa döneminin için koyulmasını beklenti ettiğini kaydetti.

Hammond: Rusya'nın laflarına değil eylemine beslemek gerekiyor

Öte taraftan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise, Rusya'nın Suriye'deki güçlerini kısıntı kararıyla ilgili, 'Rusya ile ilgilendiren halis muhlis mevzularda bulunduğu kadar burada da laflara değil, eylemlere beslemek gerekiyor. Gelecek günlerde Rusya'nın bu sözlerinin gerçeğe dönüşüp dönüşmediğini cankulağı izleyeceğiz' dedi.

'Esed'in kalmış bulunduğu Suriye'de sulh olamaz'

'Esed'in iktidarda kalmış bulunduğu bir Suriye'de sulh olamaz' ifadesini kullanan Hammond, 'Rusya, bu müzakerelerin kalburüstü bulunmasına yardım sağlayabilecek yegâne bir etkiye sahip. Biz de bunu kullanmalarını içtenlikle beklenti ediyoruz' dedi.

Muhabir: Erbil Başay, Tayfun Salcı

Kaynak: AA