ANKARA

Dışişleri Bakanlığı, dün Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri'ne ilgili ortak SU-34 harp uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan meydana getirilen mukayyet açıklamada, ihlal öncesinde Rus uçağının, Türk hava insiyak unsurlarınca defaatle Rusça ve İngilizce ihtar edilmiş olduğu anlatım edildi.

İhlalin, Rusya'nın hastalıkların tırmanmasına müteveccih eylemlerin dünkü ve konkre ortak işareti adına gösterildiği açıklamada şu ifadelere toprak verildi:

'Dün (29 Ocak 2016) Türkiye saati ile 11.46'da Rus Hava Kuvvetleri'ne ilgili ortak SU-34 uçağı Türk hava sahasını ihlal etmiştir. İhlal öncesinde, Rus uçağı, Türk hava insiyak unsurlarınca defaatle Rusça ve İngilizce ihtar edilmiştir. Ülkemizce ve NATO kabilinden meydana getirilen açıkça uyarılara rağmen, bu ihlal de Rusya'nın hastalıkların tırmanmasına müteveccih eylemlerinin dünkü ve konkre ortak göstergesidir.

Rusya Federasyonu'na Türk hava sahasının, zımnında NATO hava alanının ihlal edilmemesi dair mesul girmek düşüncesince açıkça ve belirgin çağrıda bulunuyoruz. Bu cins sorumsuzca tavırlar kararında ortaya çıkabilecek istek edilmeyen tehlikeli gelişmelerin sorumluluğunun tümden Rusya'ya ilgili olacağını ortak kat hâlâ vurguluyoruz. Bu hususlar dün geceleyin ezanı Bakanlığımıza çağırma edilen Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ne tekrarlanarak anlatım edilmiş, bahse bap ihlal direnerek gıcırtı edilmiş ve kınanmıştır.'

Muhabir: Sinan Yiter

Kaynak: AA