Rus tutum ve erke uzmanları, Moskova'nın Güney Akım veya onun yerini tüplemek düşüncesince ortaya atılmış Türk Akımı projeleri düşüncesince bulunan vaziyette yeteri denli çelimli ortak ekonomiye cemaat olmadığını belirtti.

St. Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Tatiana Romanova, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 'Rusya doğalgaz borazan hattı mensur edecek denli nakite cemaat değil, AB yahut AB üyesi devletler çeşidinden mali kendisine desteklenmediği sürece de toy ortak plan yapılamaz' dedi.

Romanova, sakıt arazi yağı ve doğalgaz fiyatlarının kötüye gidişatı perçinlediğini belirterek, 'Güney Akım üzere emektar ortak plan düşüncesince Bulgaristan'a güvenlik kalmadı. O ortak yana, aslına bakıldığında şu anki şerait ve fiyatlara baktığımızda Türk Akımı'nın durdurulması da harç çıkarmayacağı düşüncesince Gazprom düşüncesince nadir ortak nimet. Rusya'nın artık Kuzey Akım-2 projesine ve Ukrayna'nın doğalgaz nakil sistemini yenilemeye elan ortak tomar ehemmiyet vereceğini düşünüyorum' sanarak konuştu.

'Öncelikleri reislik seçimleri'

Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yuval Weber de Rusya'nın kazançlı zorluklarla erinç karşıya kaldığını ve 2018'de gerçekleşecek reislik seçimlerinden ilk kapital dip ortak erke projesinde toprak kabul etme ihtimalinin aşırı bağan bulunduğunu belirtti.

Türk Akımı hesabına baştan Güney Akım projesinin gündeme getirilmesi çabalarıyla ilişik de Weber, 'Böyle ortak olabilirlik Rusya düşüncesince güzel olmaz. Çünkü Rusya şu anki şartlarda harç yaparken -en azından reislik seçimlerine kadar- iç alışveriş ve kazanç gruplarına evleviyet verecek. Rusya'nın erke sektörüne geçerli yaptırımlar da Batılı kuruluşların Güney Akım üzere ortak Rus projesinde toprak almasına bariyer oluyor. Ayrıca, piyasada süreğen bir duruma mevrut bağan erke fiyatlarının yatırıma isteklendirme etmemesi, Rusya'daki kurumsal aktörlerin arsıulusal pazarlardan tam oranda mülk iare almasına bariyer oluyor' değerlendirmesinde bulundu.

'Eski plan canlanmaz'

Aynı üniversitenin Ekonomi Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Dimitri Balkunets ise 'Bulgarlar, AB karşısında Güney Akım'ı yeterince savunamadı ve plan silme oldu. Projenin esasen canlanıp gündeme gelmesini beklemiyorum' dedi.

Balkunets, başlayan Türkiye-Rusya krizi dolayısıyla Türk Akımı doğalgaz borazan hattı projesinin gerçekleşmeme olasılığına da değinerek, 'Türk Akımı silme edilmiş yahut müeccel olabilir. Bence, Türkiye seçenek kendisine Karadeniz'de ortak sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali kurabilir. Bu siyasal riskleri ortadan kaldırmanın yanında biricik ortak ülkeye bulunan bağımlılığı da azaltacaktır' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA