Seçimin ilk turundan itibaren yaptıkları anket çalışmasıyla belirledikleri adayları Özel Hayatı Koruma Kurulu eski Başkanı Stefano Rodota'ya oy veren Beş Yıldız Hareketi (M5S) temsilcileri, Napolitano'nun adaylığının açıklanmasından itibaren, destekçilerini eylem yapmaya çağırdı.

GRİLLO: DARBE YAPIYORLAR

Beş Yıldız Hareketi Lideri Beppe Grillo'nun bir sosyal paylaşım sitesinde yeralan "Darbe yapıyorlar. Beni yalnız bırakmayın, milyonları Roma'da meydanda istiyorum" mesajı destekçilerini harekete geçirdi. M5S sempatizanları bu çağrı üzerine Napolitano'nun yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesini protesto etmek amacıyla oylamanın yapıldığı Temsilciler Meclisi önünde toplandı. Grillo'nun bu mesajını, Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ve Senato Başkanı Pietro Grasso ortak bir notayla yanıtladı. Notada, parlamentonun kararı için darbe ifadesinin kullanılmasının “aşağılayıcıö olduğu ifade edildi.

BAŞKANLARA AĞIR İTHAM: 'SOYTARILAR'

Daha sonra, Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ve Senato Başkanı Pietro Grasso, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya resmi sonuçları sunmak üzere oylamanın yapıldığıTemsilciler Meclis binasından çıktıkları anda, bina önünde toplanan yüzlerce protestocunun yuhalaması ve 'soytarılar' ithamıyla karşı karşıya kaldı. Güvenlik kordonu altında makam araçlarına binen başkanlar, yuhalamalar eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'ye gitti.

KRİZ YÖNETİMİ Mİ YAPACAK?

Burada kameralar önünde seçim sonuçlarını teslim alan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, kendisine duyulan güvenden onur duyduğunu belirterek, "Pazartesi günü parlamento önünde, hangi koşullar altında bu çağrıya olumlu yanıt verdiğimi açıklayacağım" dedi. Napolitano'nun bu değerlendirmesi, "Sadece kriz dönemi geçene kadar görevde kalacağı" şeklinde yorumlandı. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ayrıca, "Umuyorum, gelecek gün ve haftalarda herkes, cumhuriyet kurumlarını güçlendirmek için yapmaları gerekeni yerine getirecektir. Ülkenin, İtalya'nın, İtalyanların problemlerine, ülkemizin imajı ve kurumsal rolüne bakmalıyız" diye konuştu. Napolitano'nun 22 Nisan Pazartesi günü, İtalya Parlamentosu önünde yerel saatle 17.00'de (TSİ 18.00) yemin ederek görevi yeniden devralacağı ve bir konuşma yapacağı açıklandı.

ROMA'DA GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bu arada bölgesel seçimler nedeniyle Friuli Venezia Giulia Bölgesi'nde bulunan Beppe Grillo'nun bir kaç saat içinde Roma'ya ulaşması ve burada destekçilerine yönelik bir konuşma yapması bekleniyor. Protesto gösterileri nedeniyle Roma'da Temsilciler Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu bölgede geniş güvenlik önlemleri alınıyor.