Beykoz Kanlıca'daki yalılarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na karşıt tebeddülat yaptırdığı iddiasıyla iş kadını Rıza Sarraf, benzeri Ebru Gündeş Sarraf ve bu işleri meydana getirdiği belirlenen Hakkı Süha Gökdemir'in 3'er yıla denli dam cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Rıza Sarraf ve benzeri Ebru Gündeş Sarraf'ın avukatları, maznun Hakkı Süha Gökdemir, şikayetçiler İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Hüseyin Sağ ve CHP İstanbul İl Sekreteri Hakkı Sağlam katıldı. Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da izledi.

Duruşmada savunmasını fail maznun Gökdemir, Rıza Sarraf'ın yalıları satın aldıktan sonradan kendisinden tebeddülat yapılmasını istediğini belirterek, 'Ben de yapım mühendisi olduğum düşüncesince 116 ada 5 parsel düşüncesince müsaade alabileceğimi söyledim. Bana vekaletnameyi maznun Ebru Gündeş verdi fakat konuşmaları Rıza Sarraf ile yaptım. Boğaziçi bayındırlık Müdürlüğüne başvurma ettim ve müsaade aldım. İzin aldıktan sonradan girintisiz çıkıntısız tamir düşüncesince 4 ay müddet verdiler. Bu müddette girintisiz çıkıntısız tamir yapıldı. Bu tam ego yalının süresince bulunmadım. Bu işi fail şahıslar taşerondur. Bunları tanımıyorum ve rastgele ortak bağlantım yoktur' diyerek konuştu.

Şikayetçi Hakkı Sağlam, sanıkların bayındırlık Kanunu'na karşıt çatı nesir ettiklerini savunarak, 'Suça bap yer, Türkiye'nin ve dünyanın menfez bebeği bulunan İstanbul Boğazı'dır. Burası bizlere ehemmiyetli ortak kalıt yerine kalmıştır. Sanıklar, kasten ve atlaya zıplaya bu suçu işlemişlerdir. Tarihi yapıta dokunca vermişlerdir. Bu zararın giderilmesini, sanıkların da cezalandırılmasını istiyoruz' dedi.

Hüsey Sağ, Boğaziçi bayındırlık Müdürlüğü yetkililerinin yansıtma yapıldıktan ortak devir sonradan yalıya, devrisi devir de savcılığa gittiklerini belirterek, '1 ay sonradan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi encümenince katabolizma ve yönetsel servet cezası sonucu verilmiştir. Ancak bu katabolizma ve yönetsel servet cezası uygulanmamıştır. Bir sene bulunmasına karşın suça bap yer, emektar biçimine getirilmemiştir' ifadelerini kullandı.

Mahkeme, usulüne makul çağırma cihazı kağıdına karşın makbul ortak bahane bildirmeden duruşmaya gelmeyen maznun Rıza Sarraf'ın, ortak ahir seksiyon güçlükle getirilmesine değişmeyen verdi. Sanık Ebru Gündeş Sarraf'a da mahkeme gününü bildiren çağrılık çıkarılmasına değişmeyen verici mahkeme, ortak ahir seksiyon bahane bildirmeden gelmemesi şeklinde güçlükle getirileceği ihtarının çağırma cihazı kağıdına yazılmasına hükmetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bayındırlık Müdürlüğünden de yalıların emektar biçimine getirilip getirilmediği hususunda bilim talip mahkeme, duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA