Miami’de gözaltına alınıp tutuklanan Reza Zarrab, New York’a götürülmek üzere polis teşkilatına teslim edildi. Teslim kararında ‘teslim olmadı, gözaltına alındı’ ayrıntısı dikkat çekti.

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Miami’de tutuklanan Reza Zarrab için 4 Nisan’da kefalet duruşması yapılması kararlaştırılmış, ancak Zarrab 31 Mart’ta verdiği dilekçe ile kefalet hakkından vazgeçince, Miami’de dava iptal edilmişti. Zarrab’ın, 1 Nisan tarihinde, Miami’deki yargıç Edwin Gorres’in imzasıyla, New York’a götürülmek üzere Amerikan polisine resmen teslim edildiği ortaya çıktı. Ancak New York’ta Zarrab’ın davasına bakan Güney New York Savcılığı, dün itibarıyla Zarrab’ın hala Miami’den New York’a getirilmediğini bildirdi.

New York Güney bölgesi savcısı Preet Bharara’nın ofisi, Zarrab’ın ne zaman New York’a getirileceği konusunda, “Miami’de teslim edildiği polis teşkilatının programına uyulacağını” belirterek, ne zaman New York’ta olacağına ilişkin kesin bir tarih vermedi.

BELGEDEKİ KRİTİK AYRINTI

Zarrab’ın Miami’den New York’a götürülmek üzere polise teslim edilmesine ilişkin kararda ise ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Matbu belgede, sanığın “kendisinin mi teslim olduğu”, yoksa “gözaltına mı alındığına” ilişkin iki kutucuk yer alıyor. Zarrab için düzenlenen belgede bu kutucuklardan sanığın “gözaltına alındığına” ilişkin olanın işaretlenmesi dikkat çekti. Ayrıca Zarrab’ın, herhangi bir şikayet ya da bilgi nedeniyle değil, “bizzat savcılık iddianamesi nedeniyle” gözaltına alındığı da belgede yer aldı. Belgede ayrıca, Zarrab’ın Güney Florida’da kefalet duruşması dahil, yargılanma haklarından kendi isteğiyle feragat ettiği de yer aldı.



Sözcü