Hatay'ın Suriye sınırındaki ilçesi Reyhanlı'da meydana gelen patlamaların ardından ölü sayısı 40’a yükseldi. Ölü sayısının 100'ü aşabileceği belirtiliyor... Reyhanlı'da gerçekleşen ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği saldırıları tekbirler eşliğinde, büyük bir sevinçle izleyip kameraya alan Nusra örgütünün üstlendiğini iddia ediliyor.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, ilk yaptığı açıklamada, saldırının kimler tarafından yapılmış olabileceği ile ilgili bir şey söylemek için henüz erken olduğunu belirtti. Güler daha sonra, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ölü ve yaralı sayısına ilişkin şu bilgiyi verdi:

"40 kişi hayatını kaybetti. 29'u ağır 100 kadar da kişi de yaralı."

Patlamada, hayatını kaybedenlerden birinin isminin Muhammed Ali Karakuş (33) olduğu öğrenildi. Karakuş'un Reyhanlı doğumlu olduğu belirtildi.

YARALANANLARIN KİMLİKLERİ

Kırıkhan'a sevk edilen yaralılardan isimleri tespit edilenler ise şöyle: Özlem Öz, Beyazıt Alacan,Abdullah Çağlar, Bülent Seringe, Sadiye Uzun, Abdulkadir Erkan, Nusret Seringe, Abdurrahman Yaşa, Fatma Sular, Mustafa Aslan, Nurettin Eren, Dilan Ateş, Rıdvan İnal, Musa İnal, Elif Hayamoğlu, Merve S. Cemiloğlu, Halime Tekin, Ayşe Tekin, İlker Tekin, Hasan Kurtkulak, Hüseyin Koca, Mertcan Hızırlar, Zeynep Hızırlar, Burak Can İri, Arif Monca, Ahmet Altıntaş, Mehmet Ekrem Kurtdağı, Serkan Kartal, Abdul Muhsin Modallı, İsmet Çalım, Melike Yüksel Kocaoğlu, Şahade Yusuf, Mehmet Üldez ve Murat Söker.

ŞÜPHELİ MUHABERAT

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, patlamaların sorumlusunun "Suriye El-Muhaberatı" olabileceğini söyledi.

Saldırılara ilişkin "Suriye tarafından planlanıp icra edildiğini gösteriyor. Arka planında ne yaşandığını kısa sürede öğreneceğiz. Ne gerekiyorsa yapılır. Ne yapacağımızı da herkes açıkça görür" diyen Arınç, şöyle konuştu:

"Suriye El-Muhaberatı olağan şüpheli noktasındaki düşüncemizdir. Suriye tarafından planlanıp icra edildiğini gösteriyor. Arka planında ne yaşandığını kısa sürede öğreneceğiz. Ne gerekiyorsa yapılır. Ne yapacağımızı da herkes açıkça görür. Olayın arka planı deşifre edilsin. Azmettirenler bir soruşturmayla ortaya çıksın kim olursa kim planlamış icra etmişse bunun hesabını sorarız."

Arınç, açıklamasına şöyle devam etti: "Fevkalade acı olay. Büyük bir cinayet işlenmiş. Allah ölenlere yardım etsin. Tertipleyenler kimse Allah onların cezasını versin. Böyle bir hainliği yaşamamız çok kötü. Yaralılarımıza Allahtan şifa diliyorum. Bu olayları tertipleyebilecek olan, amaçlarını tahmin edebileceğimiz yerler var. Suriye'de yaşanan olaylarda sığınmacıların, masum insanların, Suriye'deki rejim tarafında hedef haline getirildiğini biliyoruz. Banyas'taki Soykırım Esed rejiminin yüz karasıdır."

MUHALİFLERDEN AÇIKLAMA

Patlamalardan saatler sonra Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu'ndan (SMDK) da bir açıklama geldi. SMDK, yaptığı yazılı açıklamada, "Koalisyon olarak Reyhanlı'da meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Suriye halkı, Türk hükümeti ve dost Türk halkının yanındadır" dedi. Koalisyon, saldırının Suriyelilere kucak açan Türk halkını cezalandırmak için yapıldığını ifade edilen açıklamada, "Koalisyon gerçekleşen çirkin terör saldırısının Türk halkından intikam almak için yapıldığı görüşündeyiz. Suriyeli mülteciler ile Türk halkı arasında sürtüşme çıkarmak için yapılan bu girişim başarısız olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

'İSTİHBARAT ZAAFI VAR'

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise, Reyhanlı'da yaşananları "provokasyon" olarak niteleyerek, "İstihbarat zaafı var" dedi. Tayyar, Twitter hesabından şu ifadeyi paylaştı:

"Reyhanlı, El Muhaberat odaklı yerli işbirlikçilere ihale edilen taşeron eylemidir ve ciddi istihbarat zaafı vardır! Reyhanlı eyleminin birincil hedefi, Hatay'dan Gaziantep ve Şanlıurfa'ya kadar uzanan sınırda mülteci/halk çatışmasını körüklemektir!"

haberaktüel