Cumhuriyet / Ankara- Gelecek hafta 103 sanığın yargılanmaya başlayacağı 28 Şubat davasında, müdahillerin sayısı sanıkların dört katına ulaştı. Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen bu durumu, “Ergenekon ve Balyoz davalarında müdahil olan bir iki kişiydi. Fakat burada şişirme müdahillik söz konusu. Özel bir önem verilmiş sanıklar üzerinde baskı amacı güdülmüş” sözleriyle yorumladı. Ülgen, Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi yazışmalarının da “suç delili” olarak dosyaya konulmasını eleştirdi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’de 2 Eylül’de görülmeye başlanacak 28 Şubat davasında, 481 kişi müdahillik başvurusunda bulundu. Davadaki sanık sayısının 103 olduğu dikkate alındığında müdahillerin sanıklardan dört kat fazla olduğu dikkat çekiliyor.

Avukat Celal Ülgen, Ergenekon davasında yüzlerce sanık olduğunu ancak bir iki kişinin müdahil olduğunu belirterek “Fakat bu davada sanki biraz şişirme müdahillik kadrosu söz konusu. Bütün Türkiye’den müdahillik başvurusu yaptırılarak özel bir önem verilmiş” değerlendirmesini yaptı. Bununla neyin amaçlandığını ise Ülgen, şöyle açıkladı:

“Sanıklar üzerinde bir çoğunluk baskısı yaratma amacı güdülüyor. Savunma hakkı ve kişilerin kendilerini savunurkenki bulundukları özgür ortam gerekliliği yok edilecek gibi bir durum var. Birinci baskı ‘siz darbecisiniz’, ikinci baskı ‘siz azınlıksınız’ böyle bir baskı altında savunmaya gidiliyor. Böylece bu davada aleniyet ilkesi de salt müşteki ve mağdurlar ve onların yakınlarıyla sağlanacak gibi bir izlenim doğmakta.”

İddianamede suç “delilleri” olarak sayılan belgelerin tümümün resmi yazışma olduğunu kaydeden Ülgen, “Türk Silahlı Kuvvetleri, hem anayasa hem de Sıkıyönetim Kanunu’nun kendisine verdiği yetkileri kullanmaktan dolayı sanık konumuna düşürülmüş. Delil olarak da bu yetkiyi kullanırken ki yazışmalar gösteriliyor. Resmi yazışmalar delil sayılıyor” diye konuştu.

Özel görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin hazırladığı, kabul edilen 1308 sayfalık 28 Şubat iddianamesinde, 103 sanık hakkında REFAHYOL hükümetini devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, bir numaralı sanık dönemin emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, iki numara Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise Orgeneral Erol Özkasnak yer aldı.