YÖK Başkanı'ndan azar! “Sen dekolte giyersen tecavüz gibi çirkinlikle karşılaşman sürpriz olmayacaktır” diyen Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Çeker'e YÖK Başkanı Özcan tepki gösterdi, üniversite adına Rektör tüm kadınlardan özür diledi

Tecavüz suçundan yargılananlar için Ak Parti Milletvekilleri tarafından Meclis'e sunulan ve hadım yasası olarak bilinen kanun tasarısına ilişkin “Sorunun kaynağında kadın var. Sen dekolte giyinirsen, bu çirkinliklerle karşılaşman sürpriz olmayacaktır” yorumunu yapan Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker'e ilk tepki YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'dan geldi. Özcan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ı arayarak “Bu açıklamaların gereğinin yapılmasını, inceleme başlatılması ve gerekirse soruşturma açılması” talimatını verdi ve kadınlardan üniversitesi adına özür diledi. Söz konusu açıklama Kadın Hakları Savunucularını kızdırırken bazı ilahiyatçılardan destek buldu. Yorumlar şöyle...

“Vahim bir açıklama, kınıyorum”

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Elif Uysal:
“Bir ilahiyat hocasının bu tarz açıklama yapması beni hayrete düşürdü. Aksine ilahiyatçıların bu konularda daha dikkatli görüş bildirmeleri gerekiyor. Prof. Dr. Orhan Çeker'in yapmış olduğu açıklama tamamen kültürel alt yapısı olan erkek egemen bir anlayıştan ibaret. Çünkü eteğinin ölçüsü uzun olan ya da hiç bir yeri dekolte olmayan kadınlar da, bırakın kadınları küçük yaştaki çocuklar da tecavüze uğruyor. Ben kendi adıma Orhan Çeker'in yorumunu çok vahim buluyorum ve kınıyorum. Bundan dolayı böylesine sorunlu bir yorumu akılalmaz bir ifade olarak görüyorum.”
Selçuk Üniversitesi İlahiyat
Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.

Dr. Saffet Köse:
“Orhan Çeker hocanın yorumuna şöyle katılıyorum. Tecavüz suçunun odağına erkek ya da kadını koymuyorum, merkez belirtmiyorum. Ama suç tek taraflı olmaz diyorum. Kadın transparan ya da dekolte giyiyorsa o suç karşılıklı işlenmiştir. Normal şartlarda kadın istemediği sürece bir erkek bir kadına müdahele edemez.”

Mor Çatı Gönüllüsü Zelal Yalçın:
“Ben bu yorumu yapan aklın tecavüz suçunu meşrulaştıran bir akıl olduğunu düşünüyorum, çok tehlikeli bir yorum.”
İ. Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğre- tim Üyesi Yrd.

Doç. Abdüsselam Arı:
“Kadın giydiği kıyafetle, dekoltesiyle ya da bir bakışıyla karşı tarafın içindeki zaafını ya da nefsini harekete geçiriyorsa böyle istenmeyen bir durum oluşabilir. Bu durumda kadın buna sebep olduğu için suça ortaktır denilebilir. İslam dini zaten dekolteye izin vermeyen bir din. Buna karşın dini hassasiyetleriniz gelişmediyse ve hala bunu yapıyorsanız başınıza gelen olay da sizin de sorumluluğunuz ve suçunuz vardır. Bu suça ortak olan kadının sadece kıyafeti sebep olarak gösterilmez. Onun bir bakışı, sözü ya da başka bir tavrı da başlı başına sebeptir”.
 
gecce.com