ORDU

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile kentte gelen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Vali Seddar Yavuz'u makamında ziyaret etti.

Daha sonra Valilik Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Kurtulmuş ve Eroğlu, Ordu'ya yapılan ve planlanan projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı referanduma ilişkin, "Önümüzde bütün Türkiye'nin hatta bütün bölge ülkelerinin nefesini tutup beklediği Kuzey Irak'taki referandum meselesi vardır. Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki Kuzey Irak referandumu Barzani yönetiminin bundan sonra bölgede Kürt bölgeleri arasında kendisinin merkeze koymak için yapmış olduğu siyasi atraksiyonlardan birisidir." diye konuştu.

"Referandum nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın bu referandumun aslında hukuken uygulanabilme imkanı yoktur." diyen Kurtulmuş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Irak Anayasası'na göre de zaten bu referandum Irak Anayasası'na aykırı olduğu için uygulanma imkanı yoktur. Ayrıca siyasi olarak pratik olarak da uygulanma imkanı yoktur. Dolayısıyla özellikle Türkiye ile başından beri iyi ilişkiler geliştirmiş olan Kuzey Irak yönetimine bir kez daha ve çok kuvvetli bir şekilde tavsiyemizi ifade etmek isteriz. Bu referandumdan vazgeçmek, Kuzey Irak'ın Türkiye ile ilişkilerini bundan sonra da çok daha düzgün bir şekilde yürümesi ve bölgede istikrarın sağlanması için, bölge ülkeleriyle Kuzey Irak'ın ilişkilerinin düzelmesi içinde siyasi menfaatleri gereğidir."

Kurtulmuş, birinci dünya savaşı sonrası bölgenin büyük bir parçalanma yaşadığına da işaret ederek, "Osmanlı Cihan Devleti'nden 40'a yakın devlet çıktı. İkinci dünya savaşından sonra da bu parçalanma ve bölünmeler devam etti. Soğuk savaşın bitmesinden sonra ve özellikle Arap baharı ve Suriye'deki gelişmelerden sonra bölge paramparça haline geldi. Şimdi biz Kuzey Iraklı dostlarımızın bir kez daha düşünmelerini tavsiye ederiz. Bölgedeki bu parçalanmalardan bu dağılmalardan kim istifade etti. Yıllar süren İran, Irak savaşının galibi kimdir. Yıllar süren Lübnan iç savaşının galibi kimdir. Yıllar süren ve halen devam etmekte olan Suriye'deki iç savaş ve vekalet savaşlarının kazananı kimdir. Irak'taki durumunda kazananı kimdir. Daha fazla bölünme, daha fazla parçalanma hiçbir bölge halkına en ufak bir yarar sağlamamıştır. Çok açık söylüyorum, bu parçalanmanın ve dağılmanın en çok kazananı İsrail'dir ve İsrail'in yayılmacı politikalarıdır." diye konuştu.

Turizmde 2017 yılı

Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalarına değinen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye bilindiği üzere 2014 yılında turizmde en üst seviyelere ulaşmıştır. Maalesef 2015 ve 2016 yılında yaşananlar dolayısıyla ciddi bir sendeleme yaşadık. Şunu açıkta ifade edeyim ki 8 aylık veriler 2017 yılının toparlanmaya başladığını, giderek atılım yapmakta olduğunu gösteriyor. Bu sevindiricidir. Hem gelen turist sayısı bakımından hem de doluluk oranları açısından önemlidir."

Fındık fiyatları

Numan Kurtulmuş, fındık fiyatlarına da değinerek, fındık konusunu kendisinin ve arkadaşlarının günü gününe takip ettiklerini ve gerekli müdahaleleri ise günü gününe yaptıklarını dile getirdi.

Fındıkta fiyatı özel sektörün oluşturduğuna dikkati çeken Bakan Kurtulmuş, "Alımları özel sektör yapıyor. Ancak ne yazık ki özellikle bu yıl bazıları fındık üzerinden siyasi ve ticari olarak rant elde edebilmenin peşinde koşuyor. Bunun farkındayız. Kriptolarının da farkındayız. Bunu da net söylüyoruz. Dolayısıyla bu süreçlerde biz devlet olarak üzerimize düşen sorumluluğu hükümet olarak yerine getirmeye gayret ediyoruz." dedi.

Muhabir: Hayati Akçay

Kaynak: AA