ANKARA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, referandumun 3 önemli çıktısı olacağını belirterek, "Bunlardan en önemlisi devletin hızlı çalışacağı bir sistem kurulacak, ikincisi cumhurbaşkanı ve başbakan arasında sürtüşme olmayacak, üçüncüsü hükümet krizleri ve koalisyonlar dönemi ebediyyen tarihe karışacak." dedi.

Bakan Özlü, Mimar ve Mühendisler Grubu'nun (MMG) Grand Ankara Hotel'de düzenlediği, "Türkiye'nin Sanayi Stratejisi ve Vizyonu" konulu çalışma toplantısına katıldı.

Türkiye'de son yıllarda birbirinden önemli ve değerli dev projelerin hayata geçirildiğini hatırlatan Özlü, bundan sonraki süreçte de özellikle ileri teknoloji gerektiren alanlarda, çok daha başarılı çalışmalara imza atılacağını söyledi. Mevcut üretim yapısı ve ürün yelpazesinin, Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için yeterli olmadığına işaret eden Özlü, muhakkak daha yüksek katma değerli ürünler üretilmesi gerektiğini, bunun da teknoloji, tasarım ve markalaşmadan geçtiğini kaydetti.

"Marka değeri yüksek firmalara ihtiyacımız var"

Özlü, Türkiye'nin marka değeri yüksek, yüksek katma değer üreten firmalara ihtiyacı olduğunun altını çizerek, "Dünyada değişik kuruluşlar tarafından yayınlanan 'en güçlü markalar' listelerinde, bilgi teknolojileri, yazılım, mobil iletişim gibi alanlarda faaliyet gösteren firmalar başı çekiyor. Bu listelerde ilk sıralarda yer alan Apple, Google, Samsung, Microsoft gibi şirketlerin marka değerleri, dünya üzerinde çok sayıda ülkenin gayri safi yurt içi hasılasından daha büyük bir değer taşıyor... Eğer biz de bir ekonomik güce dönüşeceksek ki dönüşeceğiz, bunu teknoloji yoluyla başaracağız. Bunu sağlamak için çok önemli çalışmalar yapıyoruz." ifadesini kullandı.

"Yeni sistemle, zaman israfına son vereceğiz"

Özlü, 16 Nisan'da yapılacak referandumun, Türkiye'ye katacağı birçok değer olduğunu, yeni sistemle birlikte hantal devlet yönetiminin yerine hızlı, seri, atik ve atak bir devlet yönetiminin oluşacağını vurgulayarak, "İş dünyamızın ve bilim camiamızın bizden beklediklerini çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirmek mümkün olacak. Yeni sistemle, zaman israfına son vereceğiz. Anayasa değişikliği, elbette hayatımızın tamamını olumu etkileyecek. Ancak bu etkiyi en önce ve en yoğun bir şekilde göreceğimiz alanların, bilim, sanayi ve teknoloji olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, ekonomik hayatımızda bir aktör olan MMG gibi STK'ların anayasa değişikliğine güçlü bir destek vereceklerine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Referandumun 3 önemli çıktısı olacağına dikkati çeken Özlü, "Bunlardan en önemlisi devletin hızlı çalışacağı bir sistem kurulacak, ikincisi cumhurbaşkanı ve başbakan arasında sürtüşme olmayacak, üçüncüsü hükümet krizleri ve koalisyonlar dönemi ebediyyen tarihe karışacak. Referandumda sizlerin evet oyu vereceğini düşünüyorum ama bu yetmez, sizlerden çok çalışmanızı ve inandığınız doğruları dostlarınıza anlatmanızı ve onları da ikna etmenizi istiyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Mehtap Yılmaz

Kaynak: AA