Hacker grubu RedHack, Yüksek Öğretim Kurulu’nu hackleyip ele geçirdiği 60 bin sayfa belgeden binlercesini yayınladı. İşte doğru olduğu belirtilen belgelerden çıkanlar


1-Hacettepe rektörü Tuncer, eski rektörler hakkında şikayetçi olmuş

2- Fırat’ın eski rektörü harç paralarıyla lüks araç almış...

3- Gazi Üniversitesi AOÇ arazisini müteahhitlere usulsüz vermiş...

4- İstanbul rektörü altı Passat, bir BMW promosyon aracı bütçeye aktarmamış...


Hacker grubu RedHack, dün YÖK’ün elektronik paylaşım sistemini hackleyerek, buradaki 60 bin belgeyi ele geçirdi. Belgeler, YÖK tarafından üniversiteler hakkında açılan yolsuzluk soruşturmalarını içeriyor. 

Yılbaşında ODTÜ’de yaşanan olayları protesto için YÖK’e saldıran RedHack, YÖK’ü dün bir kez daha hedef aldı ve üniversitelerde yaşanan yolsuzluklarla ilgili birçok gizli belgeyi twitter’da yayınladı. RedHack, YÖK’ün paylaşım sistemi “ebys.yok.gov.tr” sitesine girerek aralarında gizli ibaresi bulunan 60 binin üzerinde dokümanı ele geçirdiklerini duyurdu. 



YÖK’ten jet soruşturma

Belgelerin yayınlanmaya başlanması ile YÖK’te adeta şok yaşanırken, sistem hemen kapatıldı. Ancak hackerlar tüm verileri ele geçirdiğinden, bu bir işe yaramadı. Sistemin özel bir güvenliği olmasına karşın nasıl kırıldığına dair YÖK’te jet soruşturma başlatıldığı öğrenildi. YÖK kaynakları belgelerin doğru olduğunu ifade ederken sessiz kalmayı tercih etti.

YÖK’ün sitesine bağlı eğitim sayfasının adresini saat 04.30’da ele geçiren grup, ilk olarak Giresun Üniversitesi Laboratuvarı Kurulumu projesinde makine ve teçhizat alımı sırasında yapılan yolsuzlukla ilgili belge paylaştı. Ardından Gazi, İstanbul, Adnan Menderes, Uludağ, Hacettepe ve Kastamonu üniversiteleri hakkındaki soruşturma belgelerini açıkladı.

İki rektöre soruşturma

2-Hacettepe Üniversitesi ile ilgili belgede yeni Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer’in, eski Rektör Prof. Dr. Uğur Erdener ve ondan önceki rektör Prof. Dr. Tunçalp Özgen hakkında 30 Kasım 2012 tarihinde YÖK’e suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. YÖK Denetleme Kurulu da 171 kalem ameliyat malzemelerinin alımında yolsuzluk olduğu iddiasıyla soruşturma başlattı.

RedHack’in yayımladığı “gizli” ibareli 294 sayfalık Giresun dosyasındaki raporda, kurulumu yapılmamış bir cihaz için 664 bin 34 TL ödendiği ve 74 cihazın hiç teslim alınmadığı da yer alıyor. 

Promosyonlar uçmuş...

2-Öğrencilerin harçlarını yatırdığı ve üniversitelerin yapacağı işlemlerde anlaştıkları bankalardan aldıkları promosyon paraları, belgelere göre adeta yok edilmiş. Fırat Üniversitesi’nde harçların yatırıldığı bankadan alınan promosyon, üniversite bütçesine aktarılmayıp, eski rektör Prof. Dr. Feyzi Bingöl’e 480 bin TL’lik bir otomobil alınmış. Uludağ Üniversitesi’nde de 535 bin TL’lik promosyon vakfa aktarılmış.

Altı Passat bir BMW yok

İstanbul Üniversitesi’nde ise 1 milyon 537 bin TL’nin muhasebe kayıtlarında yer almadığı, kayıp parayla ilgili soruşturmanın YÖK tarafından yürütüldüğü belirtildi. Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet’in promosyon karşılığı aldığı 6 Passat, 1 BMW aracın da bağışını bütçe kalemine yazmadığı yer aldı.

Gazi Üniversitesi dosyasında da, Çukurambar’da AOÇ’ye ait bir arazi ile ilgili yolsuzluk yapıldığı belirtiliyor.
Kıvanç EL / VATAN