MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim çalışmaları için geldiği Adana'nın merkez Sarıçam İlçesi'ndeki ilk mitingde yaklaşık 5 bin kişiye seslendi. Bahçeli, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Sözlü ve Sarıçam İlçe Belediye Başkan Adayı Bilal Erdoğan'a destek isterken "Bakın, altını kalın çizgilerle çiziyorum. Bu Bilal, Recep'in Bilal'i değildir. Bu Bilal, Yörükoğlu Yörük Bilal'dir" dedi.

'OPERASYONUN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN DARMADAĞIN ETTİN'

17 Aralık rüşvet operasyonu üzerinden AK Parti iktidarını eleştiren Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı miting meydanlarında hakaret ve tehditler yağdırdığını belirterek, "Şimdi iddianameyi hazırlayan savcı yok. Kolluk hizmetlerini sunan polis kardeşlerimiz yok. Nöbetçi hakimler kalmadı. Savcılar kıyıldı, hakimler yer değiştirdi, 8 bin polis kardeşimiz darmadağın oldu. 28 valinin yeri değişti, merkeze alındı. Yani yolsuzluk operasyonunun önünü kesmek için Recep Tayyip Erdoğan, oğlu Bilal ve kendisine ulaşabilecek yolların önünü tıkamak için her türlü hukuk dışı eylem yapılmıştır. Bunlar alışkanlık haline getirilmiştir" diye konuştu.

'YÜZDE 51'LE GELDİN, 51'LE GİDECEKSİN'

Yasa değişikliğiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirildiğini ve sonrasında 17 Aralık operasyonu ile ilgili savcılık iddianamesinin reddedildiğini anlatan Bahçeli, şunları söyledi:
"Savcılık iddianamesi reddediliyor, yeniden düzenlenmesi isteniyor. Acaba kimleri kurtaracaksın. Hele hele o İranlı şarlatanı içeri aldınız, altın kaçakçılığı, kara para aklama, 4 bakana ve çocuklarına rüşvet dağıtmaktan suçlu olan kişi, 40 küsur günde dışarı çıktı. Bu kadar aceleyle bu niye dışarı çıkarıldı? Her halde o şarlatan Başbakan'a gelen avukatlarıyla demiştir; 'beni kurtarmazsınız alayınızı yakarım'. İşte korku bacayı sarmış. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, herkese iftira ediyor, herkese 'alçak' diyor. 'Bana komplo kurdular, montaj' yaptılar diyor. Kendisi sütten çıkmış ak kaşık. Senin ak kaşıklığın mı kaldı? Kap kara bir kaşık oldun. Hala da Türkiye'yi yönetmekle meşgulsün. Meydanlarda konuşuyorsun, propaganda gücüyle herkese iftira ediyorsun. Ama dilinin ucundan 'ülkemde bir yolsuzluk ve rüşvet konusu var, bazı insanlar tutuklandı, bazı insanlar bırakıldı, şimdi bize dil uzatılıyor, bizim partimizin adı aktır, ama bunlar akı karartıyorlar. Ben bütün savcılara tam yetki veriyorum, araştırın, ta oğlum Bilal 'e kadar varsa çıkartın' diyeceği herkese iftira ediyor, herkese hakaret ediyor. Ama Recep Tayyip Erdoğan sen bittin. Senin siyasi ömrün tükendi. Sen yüzde 51'le geldin, 51'le gideceksin."

AYAKKABI KUTULARINDAN BAYRAK VE GÜVERCİN ÇIKTI

Bahçeli, daha sonra merkez Yüreğir İlçesi'nde düzenlenen mitingde 4 bin kişiye hitap etti. Yüreğir Belediye Başkan Adayı Yücel Bayram'ın destekçileri, çok sayıda ayakkabı kutusuyla seçim otobüsünün önünde yer aldı. Devlet Bahçeli, bozkurt selamıyla kalabalığı selamlarken, partililer üzerinde 'Ben vatandaşım. Benim ayakkabı kutum boş' yazan kutuları aynı anda açtı. Bazılarından Türk Bayrağı, bazılarından da güvercinler çıktı. Çevre binalardan da partililer yüzlerce güvercin uçurdu. Bahçeli burada MHP'ye gönül verenlerin dört elle sandığa sahip çıkmasını isteyip, seçim hilelerine karşı uyanık olmaya çağırdı.

YOLSUZLUK VE RÜŞVET OPERASYONU

Devlet Bahçeli, daha sonra merkez Seyhan İlçesi'nin Pınar Mahallesi'nde toplanan partililerine hitap etti. Seçim güvenliğine dikkat çeken Bahçeli, provokasyona gelinmemesini istedi. Yolsuzluk ve rüşvet iddialarına da burada da değinen Bahçeli şöyle dedi:

"Hiç timse ülkemizde toplumsal hareketleri kışkırtarak milleti birbirine düşürmeye heves etmesin. Bir takım tuzaklara düşerek kardeş kavgası başlatılmak istenmesin. Doğulusu, batılısı, kuzeylisi güneylisi, mezhebi etniği ne olursa olsun alayınız Cenabı-ı Allah'ın kutsal emanetidir. Bazı konular var onlara dikkat etmek gerekiyor. Yolsuzluk ve rüşvet konusu göz ardı edilmemelidir. Toplumda alışkanlık haline getirilmemelidir. Yolsuzluk ve rüşvet toplumsal hastalık gibidir, kanser gibidir, vücudu sarar dolayısıyla toplumu sarar, toplumu çürütür devleti çökertir. 99 günden bu yana yolsuzluk ve rüşvetin üzerine gitme cesaretini gösteremiyorlar. Korkuları, endişeleri kaygıları var. Bunun hesabı bir gün sorulacak milli irade eliyle. Milli irade ile sorulması demek seçimle sorulması demek. En yakında 30 Mart seçimi var. 30 Mart'ta iktidar değişmez ama belediye başkanları seçilir. 30 Mart, iktidara 'Emmioğlu ileri gidiyorsun, yanlış yapıyorsun' demektir. Recep Ağa, bu milletin ikazını duymamazlıktan gelme, bu milletin ayranı kabarırsa havada üç takla atarsın sonra de yere çakılırsın izin bile kalmaz."

HUKUKÇULARLA BULUŞTU

Bahçeli, mitinglerden önce ise Çukurova Hukukçular Derneği'nin yeni hizmet binasını açtı. Derneğin Reşatbey Mahallesi'ndeki binasına gelen Bahçeli'yi çok sayıda avukat ile partili karşıladı. Partililerin elini öptüğü Bahçeli'ye, dernek hakkında bilgi veren Çukurova Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Burkay Dikici, milli değerleri koruyup yaşatmak ve hukukun üstünlüğü için çalıştıklarını söyledi. Türk kahvesi ikram edilen Bahçeli, dernek binasının açılışı yaptıktan sonra hukukçularla basına kapalı bir görüşme yaptı. Bahçeli, dernek binasının bulunduğu apartmandaki Fatma Ana Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne girip öğretmen ve eğitim alan çocuklarla da görüştü.

AYTAÇ DURAK'A SAHİP ÇIKTI

Devlet Bahçeli, Çukurova İlçesi'nde de halka hitap etti. Bahçeli, hakkındaki soruşturmalar nedeniyle yaklaşık 4 yıl önce İçişleri Bakanlığı tarafından Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan, kendisinin de MHP'den istifasını istediği Aytaç Durak'a sahip çıktı. Bahçeli konuşmasında şunları söyledi:

"MHP bu şahsiyeti hizmetlerinden dolayı bağrına basmış, beraber seçime girmiştir ve Adana'da ilk defa Büyükşehir Belediye Başkanlığı kazanılmıştır. Ancak bu kazanım birçok kişileri rahatsız etmiştir. MHP'nin bu dirilişi, bu ayağa kalkışı birçok çevre tarafından kabullenilmek istenmemiştir ve kısa dönem içerisinde bazı dedikodular çıkartılmıştır. Bu dedikodular karşısında MHP ile AKP arasındaki fark hissedilecektir. Kendisine denmiştir ki, 'Sayın başkan, beraberce yüründü, Adana'da önemli bir başarı sağlandı. Şimdi bazı dedikodular dolaşıyor, Bunlar ne derece doğrudur, ne derece yanlıştır bilmiyorum. Onun için istifa edeceksin, aklanıp paklanıp geldiğinde başımızın üstünde yeriniz olacaktır.' Aradan geçen sürede birçok sorgulamalar yapılmasına rağmen iftiralar yasal yönden ispat edilememiştir. Adana'nın vicdanında, 17 Aralık'taki ayakkabı kutularıyla karşılaştırıldığında Aytaç Durak beraat etmiştir. Aytaç Durak adaletsizliğin kurbanı edilmiştir ama adaletsizliği yapanlar, adaletsizliğe ayaklarını bağlamışlardır. İktidarın icraatlarında adalet yoktur acıma yoktur. Fırsat fırsattır diye talan vardır, çalan vardır, yalan vardır. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan sıkışmıştır. Haydi gel Recep Ağa Adana'ya. Sizinle burada uzun süre çalışan Aytaç Durak, beraate doğru gidiyor. Haydi sen de beraate doğru git bakalım."

AİLEYİ KALKINDIRMA PARTİSİ

Buradaki konuşmasında da 17 Aralık operasyonuna değinen Bahçeli şunları söyledi;

"17 Aralık operasyonunun yapıldığı gün AKP için yüz karasıdır, Türkiye için de kara bir gündür. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ne adaleti ne de kalkınması var. Bu parti aldatıyor ve kandırıyor. AKP iktidarında bir ayakkabı kutusu sorunu var. Ayakkabı kutusundan 4.5 milyon dolar para çıkıyor. AKP'nin yeni adı Ayakkabı Kutusu Partisi diyor genç arkadaşlar. Bazı soruşturmalar oldu, o sırada baktılar ki, baba oğul bir telefon muhabbetinde. O muhabbette 'Oğlum şu evdekileri sıfırla şunları şuna şunları şuna gönder' diyor. Tapeler de aynı ayakkabı kutusu gibi. Şimdi bir iktidarın önemli simgesi de tape oldu. Tapeleri twitter olarak kaldırmaya çalışıyorlar ama hattı zatında halka mal olmuş bir durum. Tapelere bakıldığında 1 milyar dolar, bir Başbakan'ın evinde olur mu? Başbakan buna mümkün değil montaj diyor. Ne dersen de halkımızın arasında 1 milyar dolar var mı yok mu? Bunun Türk lirası olarak karşılığı 2.2 milyar değil mi? Bir Başbakan'da 1 milyar olur mu, çocuğu ile bunu nasıl konuşur. Adalet Kalkınma Parti dedik Aldatma ve Kandırma Parti oldu sonra baktık ki Ayakkabı Kutusu Partisi oldu. Şimdi ise yeni isim doğuyor, Aileyi Kalkındırma Partisi. Böyle bir durum karşısında bu iktidar tükenmiştir. Gençlerin çok izlediği dizilerde birisi aniden dönüyor ve öbürüne diyor ki; 'Sen bittin' diyor. Şimdi millet diyor ki 'Recep Ağa sen bittin sen tükendin' diyor. "

Bahçeli konuşma yaparken evinin balkonuna çıkan bir vatandaş gösterdiği ayakkabı kutusunu yırtıp attı. Partililer ise sık sık 'Hırsız Tayyip' diye slogan attı.

"TÜRKİYE'Yİ YALAN LOBİSİYLE YÖNETMİŞLER"

Devlet Bahçeli, Adana'nın İmamoğlu İlçesi'ndeki mitingde yaklaşık 8 bin kişiye hitap etti, partisinin bu ilçedeki belediye başkan adayı Gazi Adamhasan'a destek istedi. Ak Parti'nin 12 yıl boyunca yalan lobisiyle yönettiği görüşünü savunan Bahçeli,

"Her gün televizyona çıkıp yalan üzerine yalan söylemiş. Arkasından talan lobisiyle Türkiye'nin tüm imkanlarını talan etmiş. Yakınına, hısımına kendisiyle beraber iş yapan müteahhitlere Türkiye'nin her tarafını vermiş. 2- B'yi çıkartmış, ormanın sahiplerinin yerine başkalarına oraları peşkeş çekmiş. Buna benzer neler olmuş neler olmuş" dedi.

Sözü yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna getiren Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece 17 Aralık'ta, 187 milyon Türk lirası 4 bakanın çocukları arasında rüşvet alış verişi olmuş. Dolayısıyla babaları da buna katılmış. Bir bakan var ki 28 kez rüşvet almış. Bir başka bakan var ki 3 kez 1.5 milyon dolar rüşvet almış. Allah'tan korkmazlar, bu talan lobisi değil de nedir acaba? Ülke böyle yönetilemez böyle devam edilemez. Yiyenlerle yemeyenlerin birbirlerine olan husumeti devam eder. Toplumsal hareket başlarsa çok büyük sıkıntılar ortaya çıkar, onun için buna bir son vermek lazım. Nasıl vereceğiz, demokrasinin içerisinde. Demokrasi içinde bu nasıl verilir? Seçimle. En yakın seçim ne zaman? 30 Mart'ta. Sandığa gideceğiz, 30 Mart'ta Recep Tayyip Erdoğan'ın oyunu aşağıya doğru indireceğiz."

'KAMUOYU ARAŞTIRMA ŞİRKETLERİ ZAVALLIDIR'


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Adana programı kapsamında Kozan ve Ceyhan ilçelerinde düzenlenen mitinglerde, meydanları dolduran binlerce kişiye hitap edip, partisinin belediye başkan adaylarına destek istedi. Kozan'da stadyum önündeki meydanda yaklaşık 10 bin kişiye konuşan Bahçeli, partisinin Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Sözlü ile Kozan Belediye Başkan Adayı Musa Öztürk'e ve Ceyhan Belediye Başkan Adayı Ali Duru'ya oy istedi.


Hüseyin Sözlü'nün üç dönem belediye başkanlığı yaptığı Ceyhan'da Azerbaycan Kardeşlik Parkı önünde de yaklaşık 10 bin kişiye seslenen Devlet Bahçeli, kamuoyu araştırma şirketlerini hedef aldı. Bahçeli, araştırma şirketlerinin yerel seçimlerle ilgili açıkladığı anket sonuçlarının manüple edilerek milletin kandırdığını öne sürdü.


Adana'da da bunun örneklerinin yaşandığını iddia eden Bahçeli, "Adana Büyükşehir Belediyesi ve ilçelerinde yapılan bazı kamuoyu araştırmalarıyla halkımız aldatılıyor, kandırılıyor. Medya de alet ediliyor. Bazı uzmanlar televizyonlara çıkartılarak, Türkiye genelinde seçimlerin iki parti arasında geçtiğini ifade ediyor. Bunlar kamuoyu araştırması yapmıyorlar. Bunlar kamuoyunu oluşturmaya çalışıyorlar. Bunlar kamuoyu şirketleri değil, iktidarın kontrolünde olan ve Türkiye'yi şekillendirmeye çalışan zavallılardır" dedi.


Araştırma şirketlerinin temsilcileri televizyonlara çıkıp, seçimlerin iki parti arasında geçtiği yönünde algı yaratmaya uğraştığını, MHP'nin yok sayıldığını savunan Bahçeli, eleştirilerini şöyle sürdürdü:


"Bunlara soruyorsun, kaç kişiyle bu çalışmayı yaptın? 3 bin 200 kişi. Sonuç ne? Arada 1-2 puan fark var, AKP ile CHP arasında... Siz ne yaptınız? 4 bin denek içinde yaptık. CHP ile AKP arasında 3-5 puan fark var, ama son günde kim kazanır onu bilemiyoruz. Peki bu önceden hazırlanmış, iktidarlar tarafından beslenmiş, kamuoyu araştırması yerine kamuoyu oluşturmakla görevli bu zavallılar Ceyhan'a gelip, şurada şerefli varlıklarıyla hazır olan insanların kanaatini sordu mu? Peki bunlar ne diyor? Bunlar diyor ki Türkiye'de milli iradeyi CHP'nin kafesiyle AKP'nin kafesine hapsedemezsiniz. Milli irade hürdür, hür kalmalıdır. Milli irade hür olarak sesleniyor. Nerede? Ceyhan'da. Ne diyor? Ne AKP diyor, ne CHP diyor, ille de MHP diyor."


Bahçeli, konuşmasının ardından seçim bölgesi Osmaniye'ye gitti.

Bünyamin YIL, Yusuf BAŞTUĞ - Akif ÖZDEMİR, Övülcan AKSOY / ADANA, DHA