DİYARBAKIR'ın Bismil İlçesi'nde 1992 yılında gözaltına alınan Abdülkadir Kurt'u, makatına cop sokarak öldürmek suçundan yargılanan 'Rambo' lakaplı Asteğmen Salih Üner'e 20 yıl hapis cezası veren mahkeme, gerekçeli kararında olayın faili meçhul kalması için çaba gösterildiğini açıkladı.

Bismil'de 1992 yılında gözaltına alınan Abdülkadir Kurt'un işkence ile öldürülmesi davasında 'Rambo' lakaplı Asteğmen Salih Üner'e, 'Maktulü görevi sırasında, cürümlerini söyletmek amacıyla işkence yapmak suretiyle öldürmek' suçundan 20 yıl hapis cezası verildi. Yargıtay'ın iki kez bozduğu dosyada Üner'e 2'nci kez 20 yıl hapis cezası veren Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı.

Kararda otopsi raporuna göre maktulün vücudunun göğüs, koltuk altı, sol diz kapağı, sol kalça ve sol uyluk zedelenmesi tespit edildiği belirtildi. Kararda, olaydan sonra jandarma tarafından tüm görevliler hakkında idari soruşturma başlatıldığı, soruşturma sonucunda şüphelilerin yasaların vermiş olduğu yetkileri sınırlar aşılmamak suretiyle ve usulüne uygun kullandıkları için suç oluşturacak hususa rastlanmadığı belirtildi. Sanık Asteğmen Üner'in görev yaptığıskeri birliğin Silvan İlçesi'nde olması nedeniyle Silvan Kaymakamlığı'nın olayla ilgili soruşturma izni vermediğini belirten mahkeme, bu kararın Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi'nce kaldırıldığı vurgulandı.

'FAİLİ MEÇHUL KALMASI İÇİN ÇABA SARF EDİLDİ'

Gerekçeli kararda Abdülkadir Kurt'un işkence ile ölümünü Salih Üner'in yaptığını herkesin bildiğini vurgulayan mahkeme, sanığın başka bir çatışmada yaralanması nedeniyle kendisine acındığı için isminin verilmediğini kaydetti. Maktulün Salih Üner tarafından öldürüldüğü bilinmesine rağmen olayın faili meçhul kalması için çaba gösterildiğini kaydeden mahkeme, bu çaba sonucunda sanığın adının özellikle gizlendiğini belirtti. Sanığın savunmasına değer verilmesinin mümkün olmadığı belirtilen gerekçeli kararda, 'Mahkememizin ortaya çıkan vicdani kanaatine göre suçu işleyen kişinin Salih Üner olduğu sonucuna ulaşılmış ve bu nedenle sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir' denildi.

Kaynak: DHA