Türkiye'de faaliyet gösteren yardım kuruluşları, dünyanın dört bir yanındaki yoksullara da ramazan boyunca yardımları iletecek.

"Kardeşliği Hisset" sloganıyla çalışmalarını yürütecek İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, ramazan boyunca yurt içinde 81 il ve ilçelerinde ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatacak. İHH, yurt içindeki faaliyetlerinin yanı sıra 105 ülke ve bölgede yoksulların kapısını çalarak ramazan bereketini uzak diyarlara ulaştıracak.

Ayrıca İHH, Türkiye'de yaşayan yardımseverlerin zekat, sadaka, fitre ve bağışlarını savaş, işgal ve doğal afet bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine elden iletecek. Vakıf, Türkiye'de ve dünyada yetimlere ve ailelerine destek olarak, yetim iftarları düzenleyecek, yetimlere eğitim ve kırtasiye yardımları yapacak, bayramlık giysiler hediye edecek, kumanyalar dağıtacak, iftar sofraları kuracak, ihtiyaç tespit edilen durumlarda yetimler için nakdi yardımlarda bulunacak.

İHH, yurt dışında 140 bin, yurt içinde 40 bin olmak üzere toplam 180 bin koli dağıtacak ve doğu illeri ağırlıklı olmak üzere 25 farklı şehirde mobil aşevi ile 47 bin kişiye iftar verecek.

Türk Kızılayı 13 aşevi ile hizmet verecek

Türk Kızılayı bu ramazanda da ihtiyaç sahipleriyle hayırseverleri buluşturacak, ülke çapında faaliyet gösteren 13 aşevi ile iftar sofraları kuracak. Aşevlerine gelemeyen, dışarı çıkamayacak durumda olan yaşlı ve hastalar için ise yemekleri Türk Kızılayı tarafından özel sefer taslarında evlerine kadar götürülecek.

"Ramazanda bu hilalin altında buluşalım" kampanyasına katılan market zincirlerinde Türk Kızılayı adına "Ramazan Gıda Kolisi" satışa çıkarıldı. Hayırseverlerin parasını ödeyeceği gıda kolileri, Türk Kızılayı görevlilerince o bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Ayrıca yardım etmek isteyenler, kurumun internet sitesinden de gıda paketi bağışında bulunabilecek.

Kızılay Kart dağıtımına da ramazanda devam edilecek. Yardımseverlerin Türk Kızılayına ödedikleri nakdi bağışlar, Halkbank tarafından üretilen Kızılay kartlara yüklenecek. Kartlar, Türk Kızılayının gerçekleştireceği detaylı incelemenin ardından, gerçek ihtiyaç sahiplerine verilecek.

Kurban kesimine ramazanda da devam edecek olan Türk Kızılayı, yardımseverlerin zekat ve adak bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Türk Kızılayı, yurt içi ve yurt dışındaki vekalet sahiplerinin kurbanlarından, et konservelerinin dağıtımını sürdürecek. Ramazan süresince 400 bin adet konserve Türk Kızılayı şubeleri aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine iletilecek. Hayırseverler ise tüm operatörlerden "2868" numaralı hatta boş mesaj atarak 10 liralık bağış yapabilecek.

35 ülkede ramazan programı

Cansuyu Yardımlaşma Derneği, ramazan boyunca iftar programları ile muhtaç ailelere gıda kolisi yardımında bulunacak. Dernek ayrıca susuzluk yaşanan bölgelerde de su kuyuları açtıracak.

Sadakataşı Derneği, "Niyetli misin yardım etmeye" sloganıyla bu yıl da Türkiye'nin yanı sıra 26 ülkede ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştıracak.

Ramazan öncesi 50 bin aileye gıda kolisi dağıtarak, yardımseverlere "Bir Kumanya da Sen Bağışla" diye seslenen Deniz Feneri Derneği de 75 ila 150 liralık gıda kolilerini ihtiyaç sahiplerine bağışlayacak.

Kaynak: AA