ANKARA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve konfederasyon yönetimini ziyaret etti.

Burada yaptığı konuşmada, bugün açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ağbal, "Eylül ayı enflasyon rakamları hepimiz için sevindirici, enflasyon ne kadar aşağı gelirse bu hepimiz için iyi demektir." diye konuştu.

Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 8,1 seviyesinde olduğunu hatırlatan Maliye Bakanı Ağbal, "Eylül ayındaki yüzde 0,18 rakamından sonra, enflasyon yüzde 7,3'e geriledi. Enflasyonda yaklaşık yüzde 0,8'lik bir iyileşme var. Temmuz ayında yüzde 8,8'e kadar yükselen enflasyon eylül ayında yüzde 7,3'e indi. Bu bizler için son derece sevindirici, ekonomimiz için son derece güzel bir gelişme." değerlendirmelerinde bulundu.

Ağbal, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki fiyatların düşüşünün de sevindirici olduğuna işaret ederek, "Gıda enflasyonu olumsuz anlamda enflasyonu etkilediği gibi, bu ayda olduğu gibi olumlu manada da enflasyonu aşağı çekebiliyor." ifadelerini kullandı.

Bu noktada pazarcılar ve kasaplar odası başkanları ile görüştüklerini kaydeden Ağbal, şöyle devam etti:

"Gıdada enflasyonu aşağı çekecek yapısal tedbirleri hep birlikte, sektör temsilcileri ile görüşerek alacağız. Gıda Komisyonu yeniden yapılandırıldı. Gıdada enflasyonu kalıcı bir şekilde aşağı çekecek yapısal reform niteliğindeki düzenlemeleri tek tek yapacağız. Özellikle Hal Yasası ve düzenlemeleri başta olmak üzere üretilen ürünün, üretimden doğrudan tüketicinin eline geçmesini sağlayacak yasal düzenlemeleri de yapacağız."

"Eylülde çekirdek enflasyon da aşağı yönlü seyir gösterdi"

Bakan Ağbal, eylül ayında çekirdek enflasyonun da aşağı yönlü seyir gösterdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu durum da bizim için sevindirici. Yüzde 8,4 olan çekirdek enflasyon oranı, yüzde 7,7'ye geriledi. Bu da hepimiz için önemli. Merkez Bankamız bir süredir, özellikle faiz oranlarına ilişkin olarak ekonomiyi rahatlatacak kararlar alıyor. Rasyonalitesi olan, ekonominin gerçeklerine uygun bir şekilde faiz oranlarını aşağı çekiyor. Eylül ayında çekirdek enflasyondaki aşağı yönlü bu gelişme de Merkez Bankasının faiz indirim kararlarını destekleyen önemli bir gelişme oldu. İnşallah Merkez Bankasının faiz indirimi ile ilgili kararları ekonomik gerçeklerine uygun olarak devam edecek."

Ağbal, enflasyonun aşağı yönlü olmasının ekonomiye ilişkin yıl sonu beklentilerini de olumlu etkilediğini vurguladı.

Muhabir:İbrahim Yılmaz

Kaynak: AA