Radikal bugün İtalyan gazeteci Ottavia Massimo’nun Suriye’nin İdlib kentinde gördüklerini anlattığı haberi manşetten duyurdu. Massimo haberinde, Batı medyasında örneğine sık rastlandığı gibi, Suriye devletinin silahsız sivilleri ayrım gözetmeksizin top ateşine tuttuğunu, Özgür Suriye Ordusu’nun ise sivilleri korumak için zor şartlarda mücadele ettiğini iddia ediyor. Haberin Özgür Suriye ordusu ile ilgili bölümünde, teşkilatın yabancı ülkelerden silah ve cephane yardımı beklediğini söyleyen Massimo şunları söylüyor:

“Muhalifler arasında gördüğüm az sayıda silahlı kişinin elinde çoğunlukla avcılıkta kullanılan eski tüfeklerden vardı. Bazılarının elinde keskin nişancılardan aldıkları fakat çok az cephaneliğe sahip daha gelişmiş silahlar vardı. Bu silahlar, ailelerin bir araya geldiği,yaşlılara, kadınlara ve çocuklara bombardımanlardan kaçması için izin verildiği ve gazetecilerin saldırılarla göz göze geldiği alanları korumak için kullanılıyor. Özgür Suriye Ordusu üyeleri, ideolojik olarak askeri bir dış yardımı reddediyor. Şiddetli ve gelişigüzel baskı dolu bir yılın ardından silah ve cephane istiyor.”

Özgür Suriye Ordusu kurtarıcı mı?
İtalyan gazetecinin dramatik unsurlar katarak yazdığı “izlenimlerini” Özgür Suriye Ordusu’na silah ve cephane desteği talebine bağlaması, bir “haberci” olarak ne kadar samimi olduğunu yeterince gösteriyor. Yine de Massimo’nun kurtarıcı gibi sunduğu Özgür Suriye Ordusu’nun ve Suriye’deki muhalif silahlı örgütlerin yakın dönemde yaptığı bazı eylemler hatırlatılabilir.

Şam’da iki bombalı saldırı daha…
17 Mart’ta Şam’da gerçekleştirilen iki bombalı saldırıda 27 kişi öldü, 140 kişi yaralandı. İki araca yerleştirilen bombalardan bir tanesi El Tahrir Meydanı’nda, diğeri El Cemarek (Gümrük) Meydanı’nda patlatıldı.

Şam’da 23 Aralık’ta da iki bombalı araçla benzer bir saldırı gerçekleştirilmiş, saldırılarda 44 kişi yaşamını yitirmiş, 166 kişi de yaralanmıştı. 6 Ocak’ta Meydan Mahallesi’nde bulunan Hasan el Hakim Okulu’nun yakınında yapılan bir intihar bombacısı eyleminde çoğu sivil 26 kişi ölmüş, 63 kişi de yaralanmıştı.

Halep’teki bombalamayı önce kabul, sonra inkar ettiler
Halep’te Şubat başında gerçekleştirilen iki bombalı saldırıda ise 25 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Saldırıyla ilgili 10 Şubat’ta France 24 televizyonuna demeç veren Özgür Suriye Ordusu yöneticilerinden Arif Hammud, saldırıyı Suriye devletini istedikleri yerde vurabileceklerini göstermek üzere örgütün gerçekleştirdiğini söylüyordu.

Bu açıklamadan bir gün sonra yine France 24’e konuşan örgütün lideri Riyad el Essad, saldırıyı Suriye devletinin gerçekleştirdiğini ve suçu kendilerine atarak, Özgür Suriye ordusunu bir terörist örgüt gibi göstermeye çalıştığını ileri sürdü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü bile isyan etti
Geçtiğimiz hafta Suriye’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili bir rapor yayımlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye’deki muhalif güçlerin gerçekleştirdikleri ihlaller nedeniyle uyardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu masası şefi Sarah Leah Whitson, bir görgü tanığının Taftanaz köyünde üç kamu görevlisine işkence edildiğine tanıklık ettiğini anlattığını belirtti. Sami adlı bir başka muhalif tanığın aktardığı Özgür Suriye Ordusu’nun Sarakeb kasabası yakınlarında Suriye askerlerini kaçırıp onları fidye karşılığı değiş tokuş ettiği bilgisine de raporda yer verildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü incelediği bazı video görüntülerinde muhaliflerin çeşitli kişilere işkence yaptığını, bir videoda ise hükümet yanlısı bir milisin infaz edildiğini gözlemlediğini belirtti.

Muhalefete silah aktarılmıyor mu?
İtalyan muhabir Ottavia Massimo’nun İdlib’le ilgili aktarımlarında muhalefetin iptidai silahlarla savaştığı ve cephaneden yoksun olduğu da ileri sürülüyor. Oysa Suriye’deki eylemlerin başlamasından çok kısa bir süre önce muhalefetin yabancı devletler tarafından silahlandırıldığı açığa çıkmıştı. El Cezire’den kısa bir süre önce istifa eden savaş muhabiri Ali Haşim, bir röportajında eylemlerin başlamasından bir ay sonra Lübnan sınırından Suriye’ye geçen silahlı kişileri gördüğünü, Mayıs 2011’de bunların görüntülerini kaydettiğini, ancak El Cezire’nin bu görüntüleri hiçbir zaman yayımlamadığını söylüyordu.

Suriye haber ajansı SANA, muhaliflerin son olarak Mart başında Türkiye sınırından çok sayıda silah, mühimmat ve iletişim aracı geçirilirken yakalandığını yazdı.
sinirdaki-silahlar1.jpg
Türkiye sınırından geçirilirken yakalanan silah ve mühimmattan bazıları.

Özgür Suriye Ordusu ayrıca Humus’taki çatışmalar sırasında ağır silahlar da ele geçirmişlerdi. Aşağıdaki görüntülerde de görüldüğü üzere, Massimo’nun silahtan ve cephaneden yoksun olduğunu söylediği Özgür Suriye Ordusu’nun İdlib’de ele geçirdiği tanklar var.

(soL-Dış Haberler)