AYŞE YILDIZ - Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, platformun Mısır ile ilgili doğduğunu ancak hürriyet, eşitlik, adalet, meşruiyet ve insan hakları arayışındaki tüm Müslümanların hatta mazlumların da sesi olmaya başladığını belirterek, "Biz bu kampanyanın büyüyerek, küreselleşeceğini ve insanlık vicdanının da bu darbeye karşı gelemeyen karar alma mekanizmalarını bir yerde etkileyeceğini düşünüyoruz" dedi.

İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, platformun 3 Temmuz darbe sürecinden ve 14 Ağustos Rabia katliamından sonra tüm dünyada bu darbeye karşı eylemleri kimi zaman organize ettiğini kimi zaman da üç dilde yayınladığını söyledi.

İdam kararlarından sonra Türkiye'de ciddi bir duyarlılık oluştuğunu anlatan İşbilir, "Biz bu duyarlılıktan yola çıkarak, bunu yine bir küresel kampanyaya dönüştürmek istiyoruz. Çünkü Mısır'da 9 aydır darbe karşıtı gösteriler, darbe karşıtı duruş hiç değişmedi, devam ediyor. Mısırlılar sandıktaki iradelerine sahip çıkıyor. Bu darbe karşıtı duruşa da Türkiye'nin desteği, hakikaten tarihi oldu. Biz buradan yola çıkarak bir küresel kampanya başlattık. Bu kampanya çerçevesinde dünyanın pek çok yerinde bu idam kararları gündeme geldi" diye konuştu.

"Darbe yönetimi, mahkemeleri adeta bir tiyatroya dönüştürdü"

Bazı uluslararası toplantılarda bunu gündeme getirip, konuşma yaptıklarının atını çizen İşbilir, şunları kaydetti:

"Batılı demokrasilerin çoğu, uluslararası kuruluşlar, İslam ülkelerinin bir kısmı, darbeyi ya desteklediler ya da çok sessiz kaldılar. 9 ay boyunca da darbecilere olan desteklerini geri çekmediler. Bu kampanya çerçevesinde biz, Mısır halkının iradesi, idareye yansıyıncaya kadar, Mısır hapishanelerindeki 20 küsur bin siyasi tutuklu salıverilinceye kadar biz bu eylemlerimize devam edeceğiz. Bu sadece Mısır ile ilgili bir çalışma değil. Uluslararası Rabia Platformu, Mısır ile ilgili doğdu ama artık tüm dünya Müslümanlarının hürriyet, eşitlik, adalet, meşruiyet ve insan hakları arayışındaki tüm Müslümanların hatta mazlumların da sesi olmaya başladı. Biz bu kampanyanın büyüyerek, küreselleşeceğini ve insanlık vicdanının da bu darbeye karşı gelemeyen karar alma mekanizmalarını bir yerde etkileyeceğini düşünüyoruz. Buna sessiz kalamayacağını düşünüyoruz, darbeciler bu eylemlerden çok ürküyorlar."

Bugün yapılacak mahkemeye ilişkin de İşbilir, "Mısır'da darbe yönetimi, mahkemeleri adeta bir tiyatroya dönüştürdü. Yani Mısır'da makul bir hukuk süreci zaten işlemiyor. Darbeciler tüm kurumları, halkının aleyhine kullandığı gibi mahkemeleri de bugün halkının aleyhine kullanıyor" ifadelerini kullandı.

"Aslında bir tür test yapıyorlar, dünya kamuoyunu"

"Rabia meydanında binlerce insanı katleden bu darbe yönetimi, 529 kişi hakkında verilen bu idam kararını da uygulayabilir. Eğer İslam dünyası sessiz kalırsa, Batılı ülkeler ve Batılı sivil toplum kuruluşları, uluslararası örgütler buna gerektiği gibi ses çıkarmazlarsa, maalesef darbe yönetiminin makul hiçbir tavrı olmadığı gibi yine bu idam kararlarını uygulayıp, insanlık vicdanına kara bir leke bırakabilir" diyen İşbilir, buna karşı seslerin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Eğer böyle yapıldığı takdirde, darbe yönetiminin geri adım atacağına dikkati çeken İşbilir, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bu gösteriler 15 gün önce başladı. Hemen darbe sözcüleri, idam kararlarının uygulanmayabileceğine dair ifadeler zikrettiler. Aslında bir tür test yapıyorlar dünya kamuoyunu. 'Böyle bir karar aldık, acaba uluslararası güçler buna nasıl tepki verecek' diye test ediyorlar. Tüm dünya, İslam dünyası bir samimiyet testinden geçiyor. Bu imtihanı iyi verirsek, bu darbe kararlarının uygulanmayacağı kanaatindeyiz. Tabii darbe yönetimi, 'biz bu idam kararlarını uygulamayacağız' diyerek şirin gözükmek isteyebilirler. Halbuki 14 Ağustos Rabia katliamını gerçekleştirdiğinde binlerce insan öldü. Onların da hesabı elbet sorulacaktır."

"Ümit ediyoruz darbe, yıl dönümünü görmez"

Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin ve Mısırlıların 9 aydır onurlu direnişlerini selamladıklarını ifade eden İşbilir, "3 Temmuz yani darbenin yıl dönümüne yaklaştığımız bu aylarda, bu eylemleri daha küresel anlamda büyüterek, devam ettireceğiz. Ümit ediyoruz, darbe yıl dönümünü görmez" diye konuştu.

İşbilir, "Bu coğrafyadaki halkın iradesini felç etmek ve almak için bu darbeye çok yoğun bir destek var. İslam ülkelerinden de var, Suudi Arabistan'dan var, Körfez'den var, batılı ülkelerden var. Onlar bu desteğe devam ederlerse, darbe yönetimi devam edebilir. Ümit ediyoruz 3 Temmuz'u görmezler. Biz 3 Temmuz için daha büyük hazırlıklar yapıyoruz" ifadelerini kullandı. - Erzurum AA