Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA), 'PKK'nın Kuzey Suriye Örgütlenmesi: PYD-YPG' başlıklı raporunda, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin ele geçirdiği alanlarda güttüğü sürme siyasetiyle harp suçlarına imza attığı belirtildi.

Raporda, yıldırı örgütü PYD'nin kuruluşundan, PKK ve Esed diyeti ile bağlarına denli nice proses çözümleme edilerek örgütün düzentileme çeşidi anlatıldı. Raporda, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin 2011'de başlamış bulunan Suriye devriminden müstefit kızarmak amacıyla, çapraz yarar gözeterek, Esed diyetiyle baş başa akım geçirmek istediği kaydedildi.

Raporda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolünde bulunan bölgelerle, Rebia-Sincar üstünden Irak-Suriye uç hattının ve Türkiye-Suriye haddini oluşturması nedeniyle, Suriye'nin kuzeyinin jeopolitik anlamda ehemmiyetli olduğuna ayraç edildi.Kürtlerin çoğunlukta yer aldığı Suriye'nin kuzeydoğusunda ise ehemmiyetli arz yağı yatakları bulunmuş yer aldığı tamlanan raporda, nazik nezdinde coğrafyada yaşamalarına karşın Suriye'deki Kürtlerin en iri azınlığı oluşturmaları ve doğruluk talepleri zımnında Esed diyeti çeşidinden zılgıt şekilde görüldükleri vurgulandı.

Esed diyetinin PKK'yı Türkiye'ye erinç destekleyerek, örgütün desteğiyle Suriye Kürtlerini diyet düşüncesince zılgıt olmaktan çıkarmaya çalışmış yer aldığı savunulan raporda, rejimin zat Kürt sorununu Türkiye'ye ihraç etmeye çalışmış yer aldığı anlatım edildi.Suriye Kürtleri üstündeki tesirini artıran, PKK'nın Suriye kolu şekilde PYD'nin 2003 senesinde Demokratik Birlik Partisi adıyla kurulduğu ve 2011'den sonradan Suriye'nin kuzeyinde aktiflik elde fail en ehemmiyetli aktörlerden bir tanesi biçimine geldiği vurgulanan raporda, PYD'nin PKK ile bağlantısına ilişikli şu ifadeler toprak alıyor:'Bu teşkilat 2003 senesinde müesses olsa da tarihi, PKK'nın Suriye'de faaliyetlerine başladığı 1980'lerin geçmiş yıllarına denli uzanmaktadır. Örgütün liderliğini 2003-2010 yılları ortada Fuat Ömer yapmıştır. 

PYD örgütlenmesi Esed diyeti çeşidinden güzel karşılanmamış ve bu yapıya müteveccih tutuklamalar gerçekleştirilmiştir. O süreçte yüzlerce PYD üyesinin tutuklandığı değerlendirilmektedir. Salih Müslim'in de müdahale yer aldığı nice lider, Kuzey Irak'a uzaklaşmak mecburiyetinde eksik ve Kandil dalında konuşlanmışlardır.'

PYD-Esed diyeti bağlantısı

2011 yılı süresince merkezi Kamışlı bulunan PYD'nin Afrin, Ayn el-Arab ve Haseke bölgelerinde sansasyonel halde örgütlendiğine ayraç edilen raporda, PYD'nin silahlı militan sayısını artırmasını ve yönetsel binalar oluşturmasını, Suriye devriminin defa açmış yer aldığı kaosta Esed diyetinin örgüte dayanaklık geçirmek vermesinin ve PKK/KCK örgütünün ülkenin kuzeyinde PYD ismi altında çabucak örgütlenmesini kolaylaştırdığı belirtildi.Esed diyetinin eskiden tutuklayıp başıboş bıraktığı ve ülkeye girişini yasakladığı PYD önderi Salih Müslim'i Suriye'ye çağırma etmiş yer aldığı ve hapishanelerdeki PYD mensuplarını başıboş bıraktığı hatırlatılan raporda, şu ifadeler toprak aldı:

'Bu devirde PYD, ülkenin kuzeyindeki öteki Kürt siyasal oluşumların bilakis Esed diyeti lehine nezdinde davranış geliştirmiş, Muhaberat ve Şebbiha güçleri ile baş başa akım etmeye başlamıştır. Esed diyetine ilişikli güçler Kürt bölgelerinden çekilerek bu yerleri PYD ve ona ilişikli silahlı dokuma bulunan YPG'ye bırakmıştır.'

'Suriye'nin kuzeyinde silahlı büyüklük dışı nezdinde aktör'

PYD'nin, Esed diyetiyle askeri angajman kurduğuna ve PKK'nın verdiği destekle YPG güçlerini oluşturduğuna nazarıitibar çekilen raporda, örgütün şimdi ilkin muhaliflerin safında toprak düzlük Kürtleri tahakkümü dibine alarak Türkiye-Suriye uç hattında birtakımı yerleri kontrolüaltına alıp buralarda kanton anons etmiş yer aldığı belirtildi.

Raporda, PYD'nin, 'Suriye'nin kuzeyinde bulaşık piyasası gerçekleştiren 'silahlı büyüklük dışı nezdinde aktör' pozisyonuna geldiği' vurgulandı.

PYD'nin örgütsel yapısına ve domestik yönetimine değinilen raporda, örgütün kantonlarda PKK'nın Türkiye'de infaz yapmak düşüncesince nazari altyapısını oluşturduğu öz hile modelini uyguladığına nazarıitibar çekildi.

Raporda, PYD'nin, özellikle mukabil Kürtler edinmek az daha alanda kesin velayet bünye etmeye fiilen kendisi haricinde tek unsura dirim hakkı vermeyen nezdinde yöntem yürüttüğü kaydedildi.

Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler ışığında PYD'nin faaliyetlerinin değerlendirildiği raporda, örgütün, DAEŞ'in Suriye'deki varlığından yararlanma ederek, ABD'nin DAEŞ'e erinç verdiği mücadelede kendini elverişli nezdinde oyuncu şekilde sunduğuna ve bu yolla, cemaat yer aldığı kantonları tertip çabasına girdiğine ayraç edildi.

PYD'nin, Amerika ile kurduğu birlikteliğin benzerini Rusya ile de kurmaya müteveccih adımlar attığı vurgulanan raporda, şu ifadeler toprak aldı:

'PYD, alana değgin ihtiraslarını gerçekleştirebilmek yerine Esed rejimi, Amerika ve Rusya ile taktik münasebat içine girerek Kuzey Suriye'de Arap ve Türkmenlerin yaşamış yer aldığı yerleri de arama dibine almaya çalışmakta ve Akdenize denli inebilecek nezdinde batın tevlit hedefiyle akım etmektedir. Ele geçirdiği alanlarda sürme siyaseti güderek harp suçlarına imza atmaktan çekinmemektedir. PKK'nın Türkiye'de çatışmazlık ortamına akıbet vermesinin ardından, Türkiye'ye müteveccih düşmanca nezdinde davranış içinde olmuş, PKK ve münasebetli öteki örgütler düşüncesince nezdinde üs işlevi görmeye başlamıştır.'

PYD'nin eneze noktaları

PYD'nin özek üssü bulunan Cezire ve Haseke'nin nezdinde tarafını Esed kuvvetleriyle paylaşmaya bitmeme etmiş yer aldığı belirtildiği raporda, bu noktalarda Şammar aşireti özellikle edinmek az daha koyu Arap nüfusu yer aldığı aktarılıyor.

Afrin, Ayn-el Arap ve Cezire'de PYD'nin kısıtlayıcı siyasetine erinç mukabil Kürtlerin oluşturduğu ağırbaşlı siyasal hareketlerin olduğuna ayraç edilen raporda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) desteğiyle, Türkiye-Suriye uç hattında birtakımı yerleri kontrolü dibine alıp buralarda kanton anons eden, PYD'ye mukabil Kürtlerden hazırlanmış nezdinde peşmerge donanması bulunmuş yer aldığı belirtiyor.

PYD'nin askeri yetersizliğine nazarıitibar çekilen raporda, örgütün mecburi askeriye uygulamasına ve bebek savaşçılara yöneldiği ve oluşturduğu YPG güçlerinin çoğunun harp tecrübesi olmayan, az eğitimli, 16-20 gözyaşı arası çoluk nesil yer aldığı belirtildi.

PYD'nin Esed rejimi, Amerika ve Rusya ile kurduğu çapraz yarar ilişkisinin ne denli bitmeme edeceğine değgin ağırbaşlı istifham işaretleri yer aldığı savunulan raporda, 'Suriye'de yaşanmış bulunan kargaşa ve vekalet cenginde kendini iri güçlere elverişli nezdinde taşıt şekilde sunarak üstünlük elde ika stratejisi sürdürülebilir görülmemektedir' ifadesi toprak aldı.

Raporda, Esed diyeti ve YPG arasındaki ticari faaliyetleri yayınlayan belgelere ve PYD'nin iç tüzüğüne de toprak verildi.

Kaynak: AA