Geçirdiği ufak trafik kazası sonrası yürüyerek sahile inen Barlan’ın cesedi, ertesi gün Üsküdar sahilinde bulundu. Sonradan gelen üç kişinin kaza yapan aracı inceleyip “Götürmüş” dedikleri yönündeki ifadeler, kafaları daha da karıştırdı.

Polis kayıtlarına göre, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji-İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işıl Berat Barlan’ın (57) ölümüyle sonuçlanan esrarengiz gelişmeler şöyle yaşandı:
Kuzguncuk, Nacak Sokak’ta oturan iki çocuk annesi Prof. Dr. Işıl Berat Barlan, geçtiğimiz pazartesi akşamı saat 20.30 sıralarında, ilaç almak için otomobiliyle evinden ayrıldı. Bir süre nöbetçi eczane aradıktan sonra Babanakkaş Sokak’tan inen Barlan, Kuzguncuk İlköğretim Okulu yanında kontrolü kaybedip, aracıyla karşı binanın duvarına çarptı. Gürültü üzerine dışarı çıkan Okul Müdürü Süleyman Tutak ile okul görevlisi Nuri Yalçın yardım etmek için yanına gittiği sırada, motoru bir türlü çalıştıramayan Prof. Barlan sendeleyerek otomobilinden indi. Prof. Barlan, okul yetkililerinin yardım talebine, gitmesi gerektiği yanıtını verip hırka ve çantasını alarak kaza yerinden ayrıldı. Otomobil ise, birkaç saat sonra olay yerine gelen polis tarafından çekici ile otoparka çekildi.

SABAH BULUNDU

Ertesi sabah saat 06.30 sıralarında, Üsküdar İskelesi karşısında denizde ceset olduğu ihbarı alındı. Deniz polisi, denizde yüzüstü duran kadın cesedini kıyıya çıkardı. Üzerinden kimlik çıkmayan, saat ve altın yüzük bulunan ceset, otopsi için Adli Tıp’a gönderildi. 
Polis cesedin kimliğini belirlemek için araştırma yaparken, 14 Nisan gecesi saat 21.30 sıralarında, Doğancılar Şehit Tuncer Mustafaoğlu Polis Merkezi’ne başvuran ve ayrı yaşadıkları öğrenilen kocası Dr. Mehmet Metin Barlan ile Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji-İmmünoloji Bilim Dalı’nda görevli iş arkadaşı Doç. Dr. Elif Aydıner, Prof. Barlan’ın kayıp olduğunu, hayatından endişe ettiklerini bildirdiler. Dr. Mehmet Metin Barlan, yaklaşık bir yıldır ayrı yaşadıkları eşinin işe gitmediğini arkadaşlarından öğrendiğini belirterek, “Psikolojik rahatsızlığı yok, mutlaka çevresine haber verirdi. Eşimin hayatından endişe ediyorum” dedi. Sabah denizden çıkarılan kimliği belirsiz cesedin Prof. Dr. Barlan’a ait olma ihtimali üzerine, kardeşi Fazlı Bilgin Şenel Adli Tıp Kurumu’na gitti ve cesedi teşhis etti.

SAHİLDE BAYILDI MI?

Prof. Barlan’ın kaza yerinden deniz kıyısına yürüdüğü belirlense de, sonrasını çözebilmek için çalışmaların devam ettiği kaydedildi. Profesörün deniz kıyısında rahatsızlandığı ve kazanın etkisiyle baygınlık geçirip denize düşmüş ya da denize itilmiş olabileceği ihtimallerini değerlendiren polis, kayıp çantayı bulabilmek için hem denizde hem karada araştırma başlattı. Kazadan sonra beyaz renkli bir araç ile gelen üç erkeğin, Prof. Barlan’ın aracının arka koltuğuna bakıp ‘Götürmüş’ dedikleri şeklindeki ifadeler, olaya farklı bir boyut kazandırdı.

ESRARENGİZ ÜÇ KİŞİ KİM

Kaza sonrası ifadesi alınan Kuzguncuk İlkokulu Müdürü Süleyman Tutak’ın ifadeleri, sır perdesini daha da artırdı.

HALLERİ ŞÜPHELİYDİ

Tutak şu ifadeyi verdi: “Aracın hava yastıkları patlamıştı. Şaşkın ve heyecanlıydı. Sonra ‘Aracı çıkarması geç olur’ dedi. Sırt çantasını alıp yürüyerek uzaklaştı. 2 saat sonra beyaz bir araç geldi. Biri beyaz tişörtlü üç kişi indi. Yüzlerini seçemedim. Aracı dikkatli şekilde incelediler. Yanlarına gittim. ‘Götürmüş’ dediklerini duydum. Beni görünce araçlarına binip uzaklaştılar. Çok şüpheli halleri vardı.” İfadeler üzerine polis çok yönlü bir araştırma başlattı. Bölgedeki tüm güvenlik kamerası görüntüleri incelemeye alındı.

Gözyaşlarıyla uğurlandı

Sedat Simavi Ödülü sahibi Prof. Dr. Işıl Berat Barlan’ın cenazesi dün görev yaptığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Günal, “Işıl hocam, umarın yapmak istediklerinizi ardınızdan yerine getirebiliriz. Rahat uyuyun” diye konuştu.

AİLE AYAKTA DURAMADI

Törene tekerlekli sandalye ile gelen anne Zerrin ve baba Cemal Şenel ile eşi Dr. Mehmet Metin Barlan, oğlu Okan ve kızı Yasemin Barlan, gözyaşlarını tutamadı. Prof. Işıl Berat Barlan’ın cenazesi, alkışlarla Karacaahmet Şakirin Camisi’ne uğurlandı. Cenaze, burada öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Kanlıca Mezarlığı’nda toprağa verildi. 


Hürriyet