Edirne’de cinsel istismara uğradıkları iddia edilen, yaşları 10 ile 13 arasında değişen 3 kız çocuğuna, istemedikleri için beden muayenesi yapamayan Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun hakkında ‘görevi ihmal ve adli görevi kötüye kullanmak’ suçlarından 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Edirne Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne ait Kız Yetiştirme Yurdu’nda kalan ve cinsel istismara uğradıkları iddia edilen, yaşları 10 ile 13 arasında değişen 3 kız çocuğu, iç ve dış beden muayenesinin yapılması için mahkeme kararıyla geçen 11 Ocak günü polis nezaretinde Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı’na gönderildi. Nöbetçi olan Prof. Dr. Gürcan Altun, kızlara kendilerini nasıl muayene edeceğini anlattı. Ancak kız çocukları muayeneyi kabul etmeyince, Prof. Dr. Altun, tutanak tutarak durumu Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı ’na bildirdi. Bunun üzerine savcılık, Prof. Dr. Altun hakkında ‘Görevi ihmal ve adli görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla iddianame hazırladı. Altun’un 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Zorla muayene yapamazdım
İddianame kabul edilince Altun, Edirne 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. Mahkemede kendisini savunan ve çocukların muayene olmak istemediğini belirten Prof. Dr. Altun, “Tıp etiği ve Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca zorla beden muayenesi yapılması diye bir kavram tıpta yoktur. Tüm uğraşımıza rağmen çocuklar muayene olmayı kabul etmemişlerdir. Bizim hekim olarak başkaca yapacak bir şeyimiz yoktu” dedi. Mahkeme dosyanın incelenmesi için duruşmayı erteledi.
Aynı zamanda Adli Tıp Uzmanları Derneği Genel Sekreteri olan Prof. Dr. Gürcan Altun, olayı şöyle anlattı: “Gönderilen 3 çocuk mesai saatleri dışında gönderilmişti. Hastanenin icapçı adli tıp uzmanı ben olduğum için gelip onlarla görüştüm. Her bir çocuğa, burada niçin bulunup bulunmadıklarını bilip bilmediklerini sordum. Çocukların hiçbiri hastanede neden bulunduklarını bilmiyorlardı. Savcılık tarafından talep edilen dış beden ve iç beden muayenesinin nasıl yapılacağı konusunda onları tek tek bilgilendirdim. Her biri için yarım saat süre ayırdım. Ancak çocuklar bu muayeneyi kabul etmek istemediler. Gerek temel insan hakları kavramları, gerek hasta hakları ve gerekse tıp etiği kuralları, her şeyin ötesinde insan onuruna yakışmayan bir davranıştır o çocukları zorla muayene etmek. Bu çocukları zorla muayene etmeye kalktığımda onlarda bir ruhsal travmaya yol açacağını tıbben bildiğim için böyle bir muayene yapamayacağıma yönelik bir tutanak düzenleyerek savcılığa ilettim. Bunun üzerine hakkımda soruşturma başlatıldı. Sonra da dava açıldı.”

Benzer davada beraat çıktı
Benzer bir olayda 2010 yılında aynı hastanede görevli Adli Tıpana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz hakkında açılmıştı. Yılmaz, mahkeme kararı ile bakirelik muayenesi istenen kız çocuğunun muayenesini, ailesi ve kız kabul etmediği için yapamamış, bu nedenle hakkında aynı suçlamayla dava açılmıştı. Yılmaz, ilk duruşmada beraat etmişti.(EDİRNE / DHA)