“Prof.Dr. Ersan Şen; ” Anayasa Mahkemesi’nin iç hukuk yolları tüketilmeden yapılan başvuruyu acele gündeme alıp görüşmesi ve hak ihlaline karar vermesi usule aykırıdır” dedi.

Sitemiz yazarlarından hukukçu Rahmi Ofluoğlu, Prof. Dr. Ersan Şen’in 07.04.2014 tarihinde Habertürk’de Anayasa Mahkemesinin Twitter kararının usule aykırı olduğunu söylemesine karşı  yaptığı açıklamada; "bu açıklama bir hukuk cehaletidir" dedi. Ofluoğlu sözlerine şöyle devam etti;

"Hocanın bu açıklaması tam bir hukuk cehaletidir. AİHM içtihatları her zaman iç hukuk yollarının tüketilmesini öngörmemektedir. Anayasa Mahkemesi iç hukukta etkili bir hukuk yolu olmadığına karar verirse iç hukuk yollarının tüketilmesini beklemez. Ayrıca bireysel başvurunun konusu birçok hukuk ihlalinin ortadan kaldırılmasını sağlayacaksa bu durumda da mahkeme başvuruyu acil olarak gündeme alabilir.

Hocanın bu açıklamayı ünvanı arkasına gizlenerek yapması bizi yanıltmamalıdır.  Hoca, belli ki bireysel başvuru konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Hocanın uzman olmadığı, bilgi sahibi olmadığı bir alanda böyle bir açıklama yapması ciddi bir hatadır” dedi...

Anayasa Mahkemesi raportörleri tarafından hazırlanan 2011-2012 Yılı Hakim Savcı Adayları Ders Notlarından alıntı:

f)Kanun Yollarının Tüketilmiş Olması
Bireysel başvuruda bulunulabilmesi için kural olarak işlemle ilgili kanun yollarına başvurulmuş olması gerekmektedir. Bu başvurunun, işlemin niteliğine göre ilgili kuruma, idareye ya da mahkemeye yapılması gerekir. Temel hakkı ihlal edilen kişinin, hakkı ihlal eden işleme karşı kanun yollarını kasten ya da kendi hatası nedeniyle kullanmadan yapacağı başvuru reddedilecektir.  Kanun yollarının tüketilmiş olması koşulunun aşağıda belirtilen istisnai durumlarda aranmayacağı kabul edilmektedir: 
1- Kanun yollarının tüketilmesinden bir sonuç alınması beklenmiyorsa, hakkı ihlal edilen kişiden kanun yollarına başvurması beklenmemektedir. Başvuruya konu olacak somut olayda, yüksek yargı organları tarafından yerleşmiş bir içtihada dayanarak verilen ve yakın zamanda tekrarlanan bir karardan farklı bir karar verilmesini gerektirecek bir neden bulunmuyorsa, hakkı ihlal edilen kişiden kanun yollarını tüketmesi beklenemez. 
2- Başvuruya konu olan normun esaslı anayasal sorunlar ortaya koyması ve mahkemenin kararının somut olay dışında benzer birçok durumu aydınlatacak olması söz konusu ise, bireysel başvurunun genel öneme sahip olması işlevi nedeniyle kanun yollarının tüketilmesi koşulu aranmayacaktır.
3- Başvuruya konu edilecek işlemin derhal uygulanması nedeniyle ağır ve başka türlü giderilemeyecek bir zarar söz konusu ise ve bireysel başvuru sonucunda verilecek karar bu zararı önleyebilecek ise kişiden kanun yollarını tüketmesi beklenmemektedir.
Kanun yollarının tüketilmesi koşulu 6216 sayılı Kanun’un 45. maddesinin (2) numaralı fıkrasında düzenlenmiştir. Maddeye göre “İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülmüş idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmiş olması gerekir.” 

DERS NOTLARININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Adaletbiz